Откриха в Млечния път странен радиосигнал, повтарящ се на всеки 18 минути


Откриха в Млечния път странен радиосигнал, повтарящ се на всеки 18 минути
Снимката е илюстративна. Източник: НАСА
27 Януари 2022, Четвъртък


Обектът е засечен от група специалисти с помощта на телескопа Murchison Widefield Array, базиран в Западна Австралия

Автор: Десант

Астрономите засякоха странен радиосигнал с произход от нашата галактика, който не може да бъде обяснен с никакъв известен досега обект. Когато източникът е активен, той изпуска енергични радиопръски с продължителност около минута на всеки 20 минути – което би трябвало да е невъзможно, изхождайки от това, което знаем да него, отбелязват експерти.

Обектът е открит от група специалисти с помощта на телескопа Murchison Widefield Array, базиран в Западна Австралия, който сканира радиовълните в големи участъци от небето. 

Студентката Кетрин Тайрон О'Доърти търсила преходни обекти в Млечния път, сравнявайки чифт снимки, направени с разлика от 24 часа, за да намери обекти, чиято яркост се променя за това време. 

И действително, един сигнал се отделял с голямо разпръскване на радиовълни. Когато екипът изследвал по-стари данни от същия регион, били открити още импулси с поразителна периодичност, като всеки импулс продължавал от 30 до 60 секунди на всеки 18,18 минути, пише New Atlas.

„По време на нашите наблюдения този обект ту се появяваше, ту изчезваше в продължение на няколко часа. Това беше напълно неочаквано - досега в небето нямаше нищо подобно. Това действително е не много далече от нас – на около 4000 светлинни години. Намира се буквално в нашия галактически заден двор“, отбелязва водещият автор на изследването Наташа Херли-Уокър.

Подозрително повтарящият се радиосигнал от дълбокия космос винаги ще повдига въпроса за извънземни, но по думите на учените, това е малко вероятно. Сигналът обхваща доста широк диапазон честоти, което сочи, че е с естествен произход. 

Анализът показва, че светлината, идваща от обекта, е поляризирана на 905, което указва за наличие в него на много силно магнитно поле. И неговото повторение означава, че той по-скоро се връща. Вероятно новият обект е вид пулсал, макар и много необичаен. 

Изследването е публикувано в авторитетното списание „Nature“.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки