Червеното вино се изправя срещу пенливата бира в битката за намаляване риска от заразяване с коронавирус


Червеното вино се изправя срещу пенливата бира в битката за намаляване риска от заразяване с коронавирус
27 Януари 2022, Четвъртък


Вижте коя от двете напитки помага и коя повишава риска от инфекция

Автор: Дина Харизанова

Още от самото начало на пандемията от коронавирус мнозина хора по света се питат - помага ли алкохола за профилактика на Ковид-19?

Повечето медици са на мнение, че трябва да се откажем от употребата на спиртни напитки. Но последните изследвания на китайски учени сочат, че това не е толкова еднозначно. 

Въздействието върху организма зависи много от типа на напитката и дозирането на употребата й. Според изследователите, хората, които всяка седмица пият леко червено вино, рискът да заболеят от коронавирус намалява до 17%. Но любителите на бирата ще останат огорчени - пивото дори повишава риска от заразата. 

До този извод са стигнали учени от Шънджънската болница, които са анализирали навиците за употреба на п.спиртни напитки на повече от 470 хиляди души. 

Кои спиртни напитки наваляват риска от заразяване с коронавирус

В изследването на китайските учени на връзката между заразяването с Ковид-19 и употребата на алкохол са взели участие над половин милион човека със средна възраст 69 години - т.е. най-уязвимата част на населението, като повече от 16 хиляди от тях са били заразени с коронавирус.  

За удобство хората били разделени на няколко групи: пиещи, пиещи в миналото и въздържатели. 

Резултатите показали, че червеното вино, както и бялото вино и шампанското, оказват защитно действие върху организма, предотвратявайки заболяването от Ковид-19. Най-ефективно обаче се оказало червеното вино, което снижавало риска от инфекция с повече от 10-17%. То не трябва да е много силно, а защитният му ефект се проявява при консумация на една до пет чаши седмично.

Що се отнася до по-силното червено вино, защитният ефект възниква само при употребата на малко количество от него — до три чаши седмично. По по-голямо потребление на силно вино, рискът от заразяване се намалява незначително.

Бялото вино и шампанското показват по-малка ефективност  — при употреба на не повече от 4 чаши седмично рискът от зараза намалява едва със 7-8%. И при тези напитки защитният ефект се намалява при консумацията на по-големи количества. 

Резултатите от изследванията са публикувани в изданието Frontiers in Nutrition“.

Кои спиртни напитки увеличават риска от заразяване с коронавирус

Авторите на изследването проучили също така връзката  между риска от заразяване с Ковид-19 и други спиртни напитки, освен винените. В частност се заинтересували от бирата и сайдера. Оказало се, че тези напитки, независимо от честотата и изпитото от тях количество, те увеличават риска от заболяване с от 7 до 28%. 

Установено било, че употребата и на над 5 чаши седмично от силни спиртни напитки също увеличава риска от инфектиране с коронавирус.

Но най-интересното е, че учените не успели да намерят взаимовръзка между смъртността от Ковид-19 и употребата на каквито и да било алкохолни напитки в каквито и да е количества. 

Разбира се, следва да се отчете, че след участниците в изследването не е имало алкохолици.

Защо виното защитава от коронавирус

Всеизвестно е, че пиенето на червено вино в умерени количества, особено на сухото, оказва и редица други положителни въздействия върху организма. Що се отнася до защитата от коронавирус, изследователите я свързват със съдържащото се в божествената гроздова напитка на голямо количество полифеноли, които притежават антиоксидантни свойства. Освен това фенолните съединения - такива като стилбени, проантоцианиди и ресвератрол, понижават кръвното налягане, намаляват възпалението и подтискат вирусите, които атакуват дихателните пътища.

Следва да се отбележи, че бирата също съдържа полифеноли - като халкони и флавонони, но не проявява защитен ефект. Това по-скоро е свързано с това, че само определен клас полифенолни компоненти имат способността да намаляват риска от заразяване с Ковид-19. Очевидно е също така, че сам по себе си алкохолът не притежава никакви положителни свойства. 

Трябва все пак да подчертаем, че при всички случаи здравословният начин на живот следва да е приоритетен в областта на профилактиката срещу коронавирус. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки