В пластмасовите изделия откриха молекули, които водят до затлъстяване


В пластмасовите изделия откриха молекули, които водят до затлъстяване
Снимката е илюстративна
27 Януари 2022, Четвъртък


Почти всички те се отнасят към дибутилфталатама и дифенилфосфатама – ароматни органични вещества, които се използват при производството на пластмаса в качеството си на пластификатори

Автор: Дина Харизанова

Норвежки биолози са установили, че в пластмасовите бутилки, съдини и гъби има 11 молекули, които стимулират затлъстяването и водят до други нарушения на метаболизма. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Environmental Science & Technology“.

Хората с наднормено тегло в последните години стават все повече по света. Според Световната здравна организация броят на страдащите от затлъстяване сега е три пъти повече в сравнение с 1975 г. В края на миналото десетилетие те наброяват около 2 милиарда човека. 

Изучавайки връзката между храната, водата и пластмасовите изделия и предмети от бита, Мартин Вагнер от Норвежкия научнотехнологичен университет и неговите колеги са успели да изяснят една от причините за бързото разпространение на затлъстяването из всички развити и много развити страни по света. 

Биолозите изолирали над 55 хиляди различни молекули, намиращи се в изделията, изработени от пластмаса, и идентифицирали над 600 от тях. Те изучили детайлно действието на всяко едно от тези вещества върху организма на млекопитаещите и хората, което помогнало да установят 11 молекули, които нарушават обмяната на веществата и способстват за натрупването на излишни килограми. 

Почти всички те се отнасят към дибутилфталатама и дифенилфосфатама – ароматни органични вещества, които се използват при производството на пластмаса в качеството си на пластификатори. Тяхното промишлено приложение е ограничено в много страни още в началото на XXI в., след като учените откриват, че много от тях предизвикват рак, а други спомагат за метаболитните нарушения при деца и възрастни. 

Както предполага Вагнер и колегите му, частичната забрана за използването им не е довела до пълен отказ на производителите от тези пластификатори, в резултат на което човек редовно влиза в контакт с тях. 

Биолозите се надяват, че по-нататъшните им изследвания ще помогнат да се изолират и други компоненти на пластмасата, които може да нарушават обмяната на веществата и да способстват затлъстяването. Тяхното последващо изучаване ще помогне да се изясни механизмът на тяхното действие и да се разбере как може да се защити човешкия организъм от действието на тези токсини.  


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки