Любопитно: През XVIII век Русия била основен износител на ананаси в Европа


Любопитно: През XVIII век Русия била основен износител на ананаси в Европа
27 Януари 2022, Четвъртък


Те се поднасяли на трапезите на знатните особи пържени или задушени като гарнитура към месо или дивеч, а също и мариновани в оцет

Автор: Дина Харизанова

Един малко известен факт е, че в миналото в Русия масово са отглеждали ананаси и тя е била основен износител на екзотичния плод в Европа.

В интерес на истината климатът преди е бил друг - в древните руски летописи съществуват описания за нападения на крокодили. Но чак пък да е бил тропически, едва ли. Затова най-вероятно ананасите, наричани по онова време „борови ябълки“, били отглеждани в оранжерии. 



Този плод се появява в Русия през XVIII в. Към края на века той вече растял не само в дворянските имения, но и в селските стопанства, а вкусните екзотични плодове се експортирали в европейските страни.


През 1910 г. руският художник Иля Машков рисува прочутата си картина „Натюрморт с ананас“

Около 18 са сортовете, които намерили добра почва за развитие в Русия, където били отглеждани до средата на XIX век, когато по-евтиният внос от тропическите ширини и по-скъпата работна сила в империята направили това занятие по-малко доходно. 

​По време на пътешествието си из Стария континент през 1813-1814 г. известният британски ботаник, градинар и писател Джон Клаудиус Лаудън отбелязва, че „...боровата ябълка широко се култивира в Русия. Тя рядко се среща във Франция и Германия, и само в няколко градини в Италия“. 

Интересно е да се отбележи, че повечето от главните градинари на императора и именитите руски дворяни били англичани. Имало и немалко немски градинари, които отглеждали ананасите в ями както в Холандия. 

Първоначално едрите и сочни плодове се смятали за зеленчук, родствен на зелето. Те се поднасяли на трапезите на знатните особи пържени или задушени като гарнитура към месо или дивеч, а също и мариновани в оцет в изискани салати или като напитка, ферментирала в бъчви. 

Отглеждането на ананаси в руската страна било прекратено след революцията през 1917 г. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки