Петиция призовава: Да спасим кромлеха край Царев брод


Петиция призовава: Да спасим кромлеха край Царев брод
26 Януари 2022, Сряда


В писмо до министъра на културата се настоява да се предприемат незабавни и спешни мерки за опазването на древния мегалитен паметник

Автор: Яна Славянска

Български граждани, интересуващи се от историята и културното ни наследство, се обединиха около  идеята за опазване на един древен мегалитен паметник. Те инициираха петиция с искане за предприемане на незабавни и спешни мерки за спасяване от унищожение на кромлеха край с. Царев брод, обл. Шумен. Настоява се и за неговата консервация и реставрация.

В обръщение до министъра на културата Атанас Атанасов и до главния директор и началник на отдел  „Недвижимо наследство“ към културното ведомство, авторите на подписката отбелязват:

„Безкомпромисно сме убедени, че преди всичко и основно задължение на политика е да създава условия за развитие на народния дух, културата и достойнство на гражданите. Да стимулира ценности, да създава възможности и амбиции, които да имат визия в дългосрочен план, а не само търговски конюнктурни решения, вземани от моментните политически възгледи и бързо заменяни от следващи“.

Те посочват, че в землището на шуменското село Царев брод е открито уникално каменно съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение.

„Най-разпространената теория за характера на археологическата находка е, че това е кромлех – съоръжение, изградено около VI век преди Хр. от големи каменни блокове, подредени в кръг, служещо за астрономическа лаборатория. Такива в Европа са Стоунхендж в Англия и Карнак в Бретан, Франция“ - се изтъква още в писмото до министъра на културата.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Димитър Вълков
26.01.2022 18:02:16
0
0
Които се чувства Българин ще подкрепи петицията
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки