Проф. Витанов: Суперпожар у нас няма да има


Проф. Витанов: Суперпожар у нас няма да има
Снимката е илюстративна
26 Януари 2022, Сряда


Математикът е категоричен, че „Омикронът не започва добре периода на царстването си в България“

Автор: Десант

„На места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Точно според теорията ми, че вследствие на неравномерното разпространение на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, но суперпожар няма да има. Омикронът не започва добре периода на царстването си в България. Просто трябва да сме хладнокръвни в следващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна“.

Това написа днес във фейсбук страницата проф. Николай Витанов.

Той коментира, че вече е ясно кой е прав: дали той, който каза, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати, или тези, които казваха, че такива стойности ще бъдат достигнати.

„Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така. Това пречи на появата на суперпожар“ - категоричен е математикът.

Той коментира и базовото репродуктивно число, което днес е точно 1,3. „Разширява се обхватът на заразата, но не така, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Оттук нататък тактиката ни трябва да е проста - да не му помагаме“.

Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.

„Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството. Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броя на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа“ - обобщава професорът.

Той изтъква, че по стария план от 10 дни поне трябваше да сме в тотален локдаун. „Сега
страната не е затворена, ограничителни мерки има, само където се налага. Ограничителните мерки, където ги има, ще почнат да имат ефект  Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на заболели, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун“ - посочва още Николай Витанов.

И обръща внимание, че в страната ни няма чудовищни бройки заболели, няма препълнени болници и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. „Въпросът е да издържим така три седмици“ - предупреждава някогашния член на Националния оперативен щаб. 

Иначе, по думите му, картата на риска показва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.

„Случи се нещо, което не се бе случвало отдавна - тази карта стана изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се" - съветва математикът.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки