Първи в България право да гласуват на избори получават жените майки


Първи в България право да гласуват на избори получават жените майки
Снимката е илюстративна
25 Януари 2022, Вторник


Вижте в кой български парламент дамите депутатки са били най-много

Автор: Яна Славянска

Още на прага на новото хилядолетие, около 1900 г., и българските жени - „съюзени“ по думите на тогавашната преса, са надигнали глави с настояване за участие в обществения живот и да им се дадат избирателни права.

Първата стъпка е направена с новия избирателен закон, приет през 1937 г. С него „жените майки от законен брак“ получават правото да гласуват в местни избори, но не и да бъдат избирани.

„Макар да не е разрешен изцяло и правилно въпросът за участието на жените в общините, макар да се изключват голям брой жени по-интелигентни, които с по-голямо разбиране и по-високо съзнание ще упражнят правото си на избиратели, ние не можем да не се поздравим с днешната придобивка, че решителната крачка е сторена, че българската жена е поставена в редовете на българските граждани“, изтъкват от женското дружество „Саморазвитие“ в коментарна бележка на първа страница на бр. 300 на в. „Казанлъшка искра“ от февруари 1937 г. 

„Майки, упражнете своето право на избирателки, за да способствувате да се разреши правото на избирателки за всички български жени, омъжени или не, с деца или без деца!“ - призовават родните суфражетки от страницата на старата газета преди 85 години.

Само година по-късно, през 1938 г., се дава право за гласуване в парламентарни избори и на жените над 21 години, които са „омъжени, разведени или вдовици“, но не и на неомъжените жени. И отново им се дава само активно избирателно право – т.е. да гласуват, но не и да бъдат избирани.

Едва през 1944 г. жените в България придобиват равни избирателни права, а през 1945 г. в 26-ото обикновено Народно събрание са избрани първите 16 родни депутатки. Така 5,7% от всичките 279 народни представители, които влизат в парламента, се оказват представителки и на нежната половина на човечеството.

Най-голям процент от депутатите жени е имало в 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.), доминирано от царското НДСВ –  26,2%, т.е. малко над една четвърт от всички народни представители. В сегашния парламент дамите съставляват 23,8 %.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки