АПИ даде срок да се махнат строителните отпадъци от Поморийското езеро


АПИ даде срок да се махнат строителните отпадъци от Поморийското езеро
25 Януари 2022, Вторник


Влошаване състоянието на хидрологичния режим на Поморийското езеро и навлизането на сладки води е основният проблем, който може да се отрази пагубно върху природата

Автор: Десант

Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие трябва да предприеме действия за отстраняване на инертните материали, останали от строежа в района на Поморийското езеро, както и да рекултивира околните терени. Разпореждането е на Агенция "Пътна инфраструктура".

Влошаване състоянието на хидрологичния режим на Поморийското езеро и навлизането на сладки води е основният проблем, който може да се отрази пагубно върху природата, солодобива, калообразуването и туризма, алармираха природозащитни организации на първия Консултативен съвет за бъдещето на Поморийското езеро, който се състоя в град Поморие през ноември.

Като една от причините бе посочено, че заради депонираните при строителството на обходния път на Поморие земни маси са настъпили промени, довели до вливането на сладки води в езерото от река Адата, известна още като Каменарска и Пазариолу. Ще предприемат ли действия по отстраняване на проблема и в какви срокове-с този въпрос БНР-Бургас се обърна към Басейнова дирекция "Черноморски регион" и Агенция "Пътна инфраструктура".

По-голямата част от инертните материали, формирани при строителството на обходния път на Поморие, са отстранени и има нормална проводимост и отвеждане на водите на река Адата до вливането й в Южния канал на езерото, е установила проверка на агенция „Пътна инфраструктура“. Констатирано е, че са останали количества от земни маси и строителни материали, които не са депонирани и терените не са рекултивирани.

В тази връзка е и едномесечният срок, който фирмата, изпълнител на обекта, е получила.

При проверката е установено и наличието на множество строителни и битови отпадъци, които не са от конкретния обект. За отстраняването им ще бъде сезирана Община Поморие, уточняват от агенцията. Оттам припомнят, че инвестиционното предложение за обходен път на Поморие е одобрено с решение Министерство на околната среда и водите,  а  отводняването на обекта е предвидено по начин, който не позволява постъпване на повърхностен воден отток от пътното платно в границите на Поморийското езеро. 

"Това решение гарантира опазване на защитената местност и зоните по Натура 2000. При изграждането на обходния път на Поморие са изпълнени всички необходими екологични мерки", категорични са от Агенция "Пътна инфраструктура".


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Прах в очите
26.01.2022 09:44:09
0
0
Най- малкия проблем на поморийското езеро са отпадъците от пътя! В квартал север се засипва езерото с инертни материяли и боклуци, след това в него се строят бараки и постройки! Общината знае за това, правят проверки и след това всичко се прикрива!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки