Високотехнологични дронове ще чистят боклуци в Поморийското езеро и морето край Поморие


Високотехнологични дронове ще чистят боклуци в Поморийското езеро и морето край Поморие
Снимката е илюстративна
24 Януари 2022, Понеделник


Те ще откриват и химикали във водата

Автор: Десант

Община Поморие обяви обществена поръчка за доставка и пускане в експлоатация на два броя високотехнологични водни дрона за събиране на плуващи на повърхността на водата отпадъци, в т.ч. полиетиленови торби, битови пластмаси, изоставени хрилни мрежи и др., откриване на химикали във водата и изкарване на чужда и вредна растителност от водата.

Двата автономни водни дрона ще се закупят в рамките на проект за намаляване на морските отпадъци от земни източници в акваторията на поморийската община, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Високотехнологичните уреди трябва да функционират като интелигентен инструмент, плуващ във вода, извличащ нежелан отпадък и материал, и събиращ данни за морската среда, като по този начин ще осъществяват почистването и последващия мониторинг и управление на водите на трите целеви акватории.

Те ще събират отпадъци, които имат способността на изплуват на повърхността.

Дроновете трябва да оставят нулев въглероден отпечатък по време на работа, да бъдат оборудвани допълнително със съответните сензори за събиране и съхранение чрез облачна услуга на онлайн портал на релевантна информация и данни за целевата акватория – р. Ахелой, Поморийско езеро и морската околна среда по бреговете на Черно море.

Целта и предметът на обществената поръчка допълват предвидените мерки в Морската стратегия за опазване на околната среда в морските води на Република България. 

Прогнозната стойност е 102 844,05 лв. без ДДС. Заявления за участие в публичното състезание се подават до 14 февруари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки