Ретро: Инфлуенцата през 1927 г. затваря училища и киносалони


Ретро: Инфлуенцата през 1927 г. затваря училища и киносалони
Снимката е илюстративна
24 Януари 2022, Понеделник


Приликата с днешната действителност не е случайна

Автор: Яна Славянска

„Половината град е заболял от инфлуенца (данга - диал. епидемия, б.а.)“, съобщава бр. 60 на вестник „Казанлъшка искра“ от януари 1927 г. в кратка дописка, озаглавена „Болна година“.

Ситуацията отпреди 95 години в голяма степен наподобява днешната пандемична обстановка, предизвикана от коронавируса.

Открийте в следващия цитат приликите и разликите със сегашната действителност: „Местните лекари дене и ноще са в движение по улиците, бързат да посещават заболелите. Аптекарите са изморени и едвам успяват да приготовляват лекарствата. Градската амбулатория всеки ден е блокирана от новозаболели“... 

Действието се развива 7 години след края на жестоката пандемия от Испански грип, покосил между 3% и 5% от тогавашното население на Земята, наброяващо по онова време 1,86 милиарда души.

Та тогава, преди близо сто години, почти цяла зима по света върлува опасният Азиатски грип, наричан инфлуенца.

Приликите с днес не спират до тук. Както съобщава в следващия си брой старата газета: „По решение на местния хигиенически съвет, следствие върлуващата в града ни инфлуенца, всички училища са преустановили занятията си от 20 до 1 февруарий – всичко 10 дни. За същото време са забранени всички театрални и кинематографни представления в града ни.“

За такива мерки свидетелства и старото течение на хасковския вестник „Нова Борба“, който в броя си  от 29 януари 1927 г. съобщава, че прожекциите в двата кинотеатъра са преустановени и санитарните власти са започнали да дезинфекцират салоните. И в Хасково учениците са пуснати в грипна ваканция, която приключва на 31 януари за гимназиалния и прогимназиалния курс, а децата до 4-ти клас обаче си остават вкъщи още една седмица.

Та както е казано във Вехтия завет: „Няма нищо ново под Слънцето" (Еклисиаст 1:9)...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки