Проф. Витанов: През тази седмица ще стане ясно кой е прав


Проф. Витанов: През тази седмица ще стане ясно кой е прав
Снимката е илюстративна
24 Януари 2022, Понеделник


Той смята, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати, за разлика от други, които прогнозират, че ще бъдат достигнати

Автор: Дина Харизанова

„През тази седмица ще стане ясно кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати“. Това написа във фейсбук страницата си проф. Николай Витанов в първия ден от седмицата.

Той припомна, че неговият аргумент е основан „не на прости фитове на кривите, а на анализ на процесите зад числата: пожарът гори неравномерно и интензивно и това намалява вероятността за суперпожар (суперинтензивно горене на всичко едновременно)“. 

Математикът обръща внимание, че базовото репродуктивно число този понеделник е 1,16 и е паднало под 1,3. „Това е потвърждение на теорията ми, че суперпожар не се очаква. За да има такъв, числото трябва да подгони стойност 2.“ 

И уточнява, че ако е прав, че няма да има суперпожар, то ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната. 

По думите му, „ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100-хилядни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни“.

Той съветва хората да спазват ограничителните мерки има, за да избегнем тоталния локдаун. „Правете се на герои, заразявайте се, закарайте страната във виолетовата зона - и ще има тотален локдаун. Засега нещата са добре - ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун. Пък всеки сам си преценя, какво да прави“ - обобщава проф. Витанов.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки