Поход в ЗМ „Парория“ ще отбележи 27 години от създаването на Природен парк „Странджа“


Поход в ЗМ „Парория“ ще отбележи 27 години от създаването на Природен парк „Странджа“
Снимка: Зелена Странджа
21 Януари 2022, Петък


Това е най-голямата в България защитена територия

Автор: Десант

Защитена местност „Парория“ се намира в сърцето на Странджа планина. Именно там в началото на 90-те години на миналия век възниква идеята за създаването на природен парк „Странджа“, което става реалност през 1995 г.  

По повод 27-годишнината от обявяването му, на 23 януари любителите на природата ще преминат в традиционен поход по тези знакови места. Участниците в него ще тръгнат от село Калово и ще навлязат в защитена местност „Парория“, която съхранява част от най-запазените вековни дъбови гори в пограничната планина. Те ще извървят част от опознавателния маршрут, посветен на хищниците, чието начало тръгва от село Заберново.

Ще бъдат посетени и два тракийски долмена от IX - VII в. пр. Хр., наричани в този край змейови къщички. Преходът е общо 13 километра.

Предвидено е по време на похода домакините от Природен парк „Странджа“ да разкажат как е създадена най-голямата в България защитена територия, изобилваща от паметници на богатото културно и историческо наследство, и какъв е приносът й за опазването на природата и развитието на природосъобразния туризъм.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки