Връзват Единният административен регистър по контрола на общоопасните средства с енциклопедия за оръжията


Връзват Единният административен регистър по контрола на общоопасните средства с енциклопедия за оръжията
Снимката е илюстративна
21 Януари 2022, Петък


За целта Главна дирекция „Национална полиция“ обяви обществена поръчка на стойност 107 хиляди лева без ДДС

Автор: Дина Харизанова

Единният административен регистър по контрола на общоопасните средства (ЕАР-КОС) е уеб базирано приложение, пуснато в реална експлоатация от 1 ноември 2013 г. То е предназначено за контрол на търговията, съхранението, носенето, употребата и транспортирането  на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Чрез него в реално време се прави справка за собствеността на всяко оръжие регистрирано в базата данни и се проследява промяната в собствеността му. Възможно е извършване на справки по физическо или юридическо лице за издавани разрешения, кои от тях са активни или върху кои има процедура за отказ, отнемане или обявяване за невалидни. За физическите лица са налични справки за съставени актове и издадени наказателни постановления.

В процеса на експлоатация обаче възниква необходимост от визуализация на оръжията и информация за разположение на идентификационните данни на оръжията с цел правилното им отразяване в базата данни. За тази цел е необходимо да се създаде среда, в която да се импортират данни от текстови, снимков материал и/или чертежи на оръжията с графични указания върху тях за разположението на данни за калибър, номер, марка и модел.

Възможност за такава среда е енциклопедия на оръжията. Българското МВР притежава предоставена от Нидерландия „Енциклопедия за оръжия“, която е беше достъпна през вътрешната мрежа за обмен на данни и е предназначена за вътрешна употреба.

В тази връзка Главна дирекция „Национална полиция“ обяви обществена поръчка за „Доставка на техническо оборудване и осъществяване на взаимодействие между АИС ЕАР-КОС с енциклопедията за оръжия“, на стойност 107 024 лв. без ДДС.

Проектът цели поддържане и развитие на ЕАР–КОС в частта за генериране на нови типови бланки, промени във вече съществуващи разрешения, с цел подобряване работата им и отстраняване на пропуски.



Ще бъдат разработени програмни модули и интерфейси с цел създаване на енциклопедия с оръжията, която да кореспондира с ЕАР-КОС и да има възможност да се използва самостоятелно като уеб страница във вътрешната мрежа за обмен на данни в МВР.

Ще бъде осигурена и възможност за надграждане на енциклопедията с нови марки и модели оръжия на потребителско ниво и обучение на служители от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ (ДКИС).

В рамките на договора с изпълнителя на обществената поръчка, следва да бъдат реализирани няколко задачи: Осъществяване на достъп до информацията в „Енциклопедията за оръжията“ през ЕАР-КОС; Пускане на „Енциклопедията за оръжията“ като самостоятелна уеб страница във вътрешната мрежа за обмен на информация в МВР и Създаване на условия за добавяне на информация в базата данни на Енциклопедията.

Срокът за подаване на заявления за участие в откритата процедура е 21 февруари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки