Ефрем Каранов – бунтарят етнограф


Ефрем Каранов – бунтарят етнограф
21 Януари 2022, Петък


На 28 януари ще се навършат 170 години от рождението му

Автор: Атанас Коев

На 28 януари ще се навършат 170 години от рождението на видния български историк, етнограф, фолклорист и преводач Ефрем Каранов, останал в историята и като активен революционен деец.

Бъдещият учен и бунтар започва земния си път в македонския град Кратово на 28 януари 1852 г., в семейството на местния чорбаджия – родолюбеца Цвятко Стоянов, родом от близкото село Гайранци.


Родителите на Каранов – баща му Цвятко Стоянов и майка му Елена

От 1864 до 1866 г. учи в българското училище в турската столица Цариград. След това заминава за Русия, където завършва гимназия в Одеса и следва славянска филология в Новорусийския университет.

В края на 60-те и началото на 70-те години на XIX век в руския черноморски град Ефрем Каранов започва да се занимава с книжовна дейност и със събиране на фолклорни материали, свързани с различни краища на България. В Одеса той се запознава с бъдещия революционер, политик и държавник Стефан Стамболов, с когото установява дружески отношения.

В резултат на няколкогодишната събирателска дейност Каранов подготвя сборник с народни песни, част от който първоначално е публикувана в изданието на Българското книжовно дружество (дн. БАН) „Переодическо списание“.

През 1875 г. македонският фолклорист е избран за дописен член на дружеството, а в 1884 г. става негов действителен член.

Пак през 1875 г. се завръща в родния си край, след което става учител в  Щип.

Когато завършва Руско-турската война, Ефрем Каранов се прехвърля в освободеното от турска власт Княжество България, като последователно даскалува в Кюстендил, Самоков и София.

Накрая се установява да живее за постоянно в Кюстенил, където развива активна обществена и научна дейност и основава местното читалище с музей към него.


Каранов със съпругата си Ана в Кюстендил през 1880 г.

В средата на 90-те години на XIX век видният се включва в македоно-одринското революционно движение. Той става основател и пръв председател на кюстендилското благотворително дружество „Македония“, което наскоро след създаването си влиза във връзка с Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК), начело с Трайко Китанчев.

След четническата акция и настъпилото разцепление в редовете на върховистите Каранов се ориентира към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), като установява тесни контакти с видните революционери Гоце Делчев, Яне Сандански и Пейо Яворов.

Видният македонски учен и революционер умира на 6 декември 1927 г. в Кюстендил, оставяйки ни богато научно наследство. Той е автор на редица изследвания с фолклорна и етнографска тематика. Неговите „Спомени“ са публикувани през 1979 г. Занимава се и с преводи, като от тях най-значим е „Пан Тадеуш“ на видния полски писател Адам Мицкевич, излязъл от печат през 1901 г.

Много популярен е сборникът с неговите избрани съчинения и документи „Роден съм българин".


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки