Ето какви мерки въвеждат в Бургаска област от 24 януари


Ето какви мерки въвеждат в Бургаска област от 24 януари
20 Януари 2022, Четвъртък


За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки

Автор: Десант

Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко Танков свика поредния Областен съвет по здравеопазване, който се проведе онлайн.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров представи обстоен анализ на епидемичната обстановка в Бургаска област. Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 новозаразени на 100 000.

Най-голям процент – 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години.

Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева обобщи за областта, че се наблюдава завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите. Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

Предвид съществено нарастване на заболеваемостта в област Бургас членовете на Съвета решиха да се приложат допълнителни противоепидемични мерки за въвеждане в спешен порядък за ограничаване разпространението на заболяването, както и за намаляване на предстоящия натиск върху здравната система:

- Увеличава броя на COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.
- за периода от 24.01.2022 г. до 28.01.2022 - Преминаване в обучение в ОРЕС на учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, с изключение на община Руен.
- За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки.
- Директорите на учебните заведения съгласно конкретната обстановка в даденото училище да могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия.
- Преустановяване смесване на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение.
- Допускане на деца в обекти с обществено предназначение (МОЛ, кина, ресторанти и др.) само в присъствието на родител/настойник.
- Преустановяване присъственото обучение във ВУЗ, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за Зелен сертификат.
- Преустановяване провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на т.нар. „Зелен сертификат“ за присъствие.
- Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др.
- Ограничаване на публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен Зелен сертификат.
- Спортни мероприятия да се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието да са със задължителен Зелен сертификат.

Мерките ще влязат в сила от 24 януари 2022 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки