Колко струва лечението в болница на пациент с ковид


Колко струва лечението в болница на пациент с ковид
Снимката е илюстративна
19 Януари 2022, Сряда


И истина ли е, че здравните заведения печелят от това

Автор: Дина Харизанова

В общественото пространство и социалните мрежи оживено се коментира, че, видите ли, болниците отчитат едва ли не всеки, попаднал в тях, като болен от ковид. Масово се твърди, че това се прави, защото лечебните заведения печелели страшно много пари от заразените с коварния вирус.

Така ли е обаче?! 

Оказва се, че едва от 15% от пациентите, настанени за болнично лечение, са били с коронавирус.

Освен това, както поясняват директори на болници пред „24 часа“, цената на клиничната пътека за Ковид-19 е 1400 лева и тя стига единствено за престой от 5 дни на леко болните, но за спасяването на тежките случаи отива близо два пъти над плащаното от Здравната каса.

В момента, например, цената на литър кислород с ДДС е 1 лев, а при необходимост на болния се подават по 18 литра кислород на минута! Така лечението на един по-тежко болен от ковид пациент възлиза на 2300-2400 лева, а понякога и в пъти повече!

Повече от очевидно е, че лечението на болните с коронавирусна инфекция е финансово неизгодно за здравните заведения.

Така че е добре преди да се разпространяват фалшиви твърдения, е хубаво първо да се изяснят реалните факти.


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Минчо Танев
23.01.2022 07:22:16
0
0
Неотдавна бях лекуван и опериран в УМБАЛ "св.Марина"- Варна . Периодичните прегледи и контрол продължават . Струвало скъпо . Ами здравето данеби да е по-ефтино ? Благодарен съм на екипа в УРОЛОГИЯ-та на болницата за човечността им и професионализма им . !Нека държавата да насочи още по-внимателно погледа си към проблемите на здравните заведения в страната!
Едно нещо не ми харесва: изписаха ми лекарство КЛИКСАН и МИСИНТУ /турско/. Никъде ги няма . Сега познати търсят в Германия , където оригиналът на МИСИНТУ /митомисин/ струва 5000 лв . за дванадесетте дози , които трябва спешно да ми се вливат , зада се предотврати рецидив!Министърката е фармацефт , нека да помисли !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки