Лидерът на „Силна България“ Борис Ячев: Съдебната реформа се провежда под натиск на олигарси


Лидерът на „Силна България“ Борис Ячев: Съдебната реформа се провежда под натиск на олигарси
19 Януари 2022, Сряда


Не може да се тръгва на сериозна реформа в съдебната система без ясна законодателна рамка – категоричен е бившият председател на Антикорупционната комисия в в 44 Народно събрание

Автор: Десант

„Гръмкото говорене на управляващите не е нищо повече от жалък опит да отклонят вниманието от своите провали. Провал в овладяването на цената на тока, провал в пенсионната реформа, провал в справянето с ковид кризата". Това заяви пред „България он Ер“ лидерът на „Силна България“ и председател на Антикорупционната комисия в 44 НС Борис Ячев.



„Не може да се тръгва на сериозна реформа в съдебната система без ясна законодателна рамка. Досега е налице само едно предложение за промяна в Закона за съдебната власт, внесено от ДБ, и то в предишният парламент.

Неистовият напън да бъде избран нов, удобен главен прокурор, е подкрепено с две абсурдни идеи! Първо, да се закрие спец съдът и прокуратурата, без да е ясно какво ще се случи с делата, които се гледат там, и второ, съдия да може да разследва главния прокурор, като се пренебрегва фактът, че в българското законодателство съдиите нямат разследващи функции. Може би ще трябва да се въведе фигура на съдия-следовател, какъвто има в италианското правораздаване, но тогава е необходима цялостна промяна на законодателната система, което не става с един закон от 4 странички“, каза още Борис Ячев.

По думите му другата епична битка - борбата срещу корупцията, се е изродила в борба да бъдат назначени в съответните органи свои удобни и послушни хора.

„Заявеното намерение да се закрие КП КОНПИ и да се създадат два нови отделни органа ще ни върне години назад в борбата срещу корупцията. Да припомня, че до 2017 г. у нас имаше 5 органа, създадени за тази цел - БОР КОР, комисия за конфликт на интереси, комисия за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, спец дирекция в ДАНС и дирекция в сметната палата.

Всяко от тях на различно подчинение, като вместо да работят в синхрон често укриваха информация и взаимно се саботираха. Повече от година и половина трябваше на новата единна агенция КП КОНПИ да се сработят различните отдели за да се получат реални резултати.

Сега, след разделянето, този процес на реорганизация и създаване на нова администрация ще започне от начало. А това е ценно изгубено време и ще коства много пари на данъкоплатците“, коментира бившият председател на Антикорупционната комисия.

Според Ячев са притеснителни заявените с половин уста намерения да се преразгледа процеса на „гражданската конфискация“.

„Чрез нея се даде възможност да се запорира имущество, за което не може да се докажат доходи, без да се чака дългата съдебна процедура за установяване на престъпление. Чрез гражданската конфискация бяха запорирани незаконно придобити имущества за стотици милиони левове на някои от олигарсите, които впоследствие се оказаха спонсори и инженери на поне три от партиите в новото управление. И това е истинската причина според мен за тази саморазправа с правоохранителните органи", категоричен бе Борис Ячев.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки