Що е глемпинг и има ли той почва у нас


Що е глемпинг и има ли той почва у нас
Снимките са илюстративни
18 Януари 2022, Вторник


Вижте подробности за тази модерна алтернатива на традиционното хотелско настаняване

Автор: Веселин Вълев

Глемпингът става все по-модерен по света. Но какво представлява той? Терминът „глемпинг“ (англ. glamping) произлиза от английските думи glamorous (бляскав, лъскав) и camping. Той има разнообразни форми – от шатри, през дървени къщички, до ж.п. вагони и дори „пенсионирани“ хеликоптери и самолети.



Общото между тях е, че условията наподобяват хотелските, но в нестандартно пространство и интересна локация. Нощувката в глемпинг единица в Европа струва от 100 евро и стига до хиляди на вечер, в зависимост от локацията, условията и категорията.

Отдаването под наем на стационарни каравани е все още масово разпространено по къмпингите у нас, но в Западна Европа тяхното време отмина. Къмпингите масово инвестират в глемпинг настаняване, като така разширяват полето на потенциалните си клиенти.

Глемпингът не е алтернатива на къмпинга, както все още някои хора в България мислят, а именно на традиционното хотелско настаняване. Той е за хора, които не са готови да се лишат от удобствата на хотелската стая, но търсещи по-нестандартна почивка.

Пандемията рязко увеличи тенденцията за търсене на почивка по-близо до природата и социална дистанция.

Най-често глемпинг единиците са палатки под формата на шатри, типи, сафари и други разновидности. Те са красиви, удобни за гостите, здрави и нямат нужда от сложни и времеемки разрешителни за поставянето им.



Глемпинг палатките дефакто са хотелски стаи от плат в близост до природата. При тях има възможност за разгръщане на фантазиите за дизайн на интериора им. Те могат да бъдат обзавеждани в най-различни стилове и това създава колорит и усещане за уникалност у туристите.

Глемпинг палатки се предлагат вече и на пазара у нас, като има дори и български производители. Лидерът в производството им в Европа обаче е Ниделандия, откъдето е и една от фирмите с най-големи традиции и опит в глемпинга – De Waard.

На предстоящото специализирано изложение „Къмпинг и караванинг експо“ през пролетта в София ще бъдат представени пред широката публика нови модели глемпинг палатки. А очакванията ни са следващите години в България да виждаме все повече и разнообразни предложения за глемпинг настаняване.

Източник: сamping.bg 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки