Ще отслужат литургия в Затрупаната църква край село Иваново


Ще отслужат литургия в Затрупаната църква край село Иваново
17 Януари 2022, Понеделник


Това ще стане на 18 януари, когато Православната църква почита светеца патриарх Йоаким Първи, станал по-късно първия Търновски патриарх.

Автор: Десант

На 18 януари (вторник) от 9 ч. часа ще бъде отслужена света литургия в Затрупаната църква на скалния комплекс „Свети Архангел Михаил“ край село Иваново.

На този ден Православната църква почита светеца патриарх Йоаким Първи, който по-късно става първия Търновски патриарх.

Изкуствоведите определят района на Затрупаната църква като началото на скалния комплекс „Свети Архангел Михаил“. Това е мотивирано на базата на съпоставянето на сведението от житието на св. Йоаким, в което се посочва, че манастирът е изграден с дарение от цар Йоан Асен II - със запазена частично ктиторска сцена, на която се вижда български владетел, даряващ макет на храма именно на св. Архангел Михаил. Стенописите са с датировка от първата половина на XIII век.



В този комплекс има два храма. В по-големият, който навярно е бил първата главна църква, ще бъде се състои и светата литургия, която ще бъде отслужена от отец Димитър, който служи в Борово, с благословията на Русенския митрополит Наум и със съдействието на русенския музей.

Желаещите ще се събират на паркинга под скалната църква „Света Богородица“ в 8,30 ч., откъдето ще се отправят пеш до Затрупаната църква. Входът е свободен, но са необходими са туристически обувки, предупреждават от русенския музей.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки