Прокуратурата възмутена от декларацията на Четворната коалиция


Прокуратурата възмутена от декларацията на Четворната коалиция
14 Януари 2022, Петък


Този политически акт се определя като емблематичен пример за „пряко нарушаване на разделението на властите, което е гарантирано от Конституцията“

Автор: Десант

Ръководството на Прокуратурата на Република България излезе с официална позиция във връзка с политическа декларация, представена тази сутрин в Народното събрание, съобщават от пресцентъра.

„Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) смята представената декларация за крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент."

В позиция, разпратена до медиите минути след самото прочитане от трибуната на декларацията от страна на Андрей Гюров, този политически акт се определя като емблематичен пример за „пряко нарушаване на разделението на властите, което е гарантирано от Конституцията на Република България".

Чутото сутринта от трибуната на Народното събрание се явява потвърждение на многократно изразените от прокуратурата опасения за растящ риск от „сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата" и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

В позицията си ръководството на ПРБ заявява, че представената декларация има изцяло политически характер и единствената й цел е всъщност да отклони общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми на обществото.

Припомняме, че едно от декларативните намерения на новата четворна коалиция е реформа в съдебната система, включително и смяна на главния прокурор. Категорично за тази позиция застават партиите ДБ, ПП и ИТН, като от БСП също дават принципна подкрепа.

Предишните два парламента успяха да върнат Бюрото за защита отново към Министерство на правосъдието и гласуваха, но само на първо четене законопроекта за закриване на спецсъдилищата. За по-дълбока реформа обаче и този парламента ще трябва да търси конституционно мнозинство, което не е ясно дали ще може да се събере.

Затова и намеренията на управляващата коалиция първо бе да направят реформа в КПКОНПИ, вчера изненадващо обаче стана ясно, че шефът на Антикорупцията Сотир Цацаров, който бе и предишният главен прокурор, има намерение на подаде оставка след само две години на поста.

Всички изявления и намерения от страна на политическите партии за реформи от прокуратурата се посрещат с париране за намеса и преминаване на границите за независимост на властите. Неведнъж от държавното обвинение се изпращали сигнали и в европейските институции, в които се предупреждава за това.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Благоевградско в прицел
16.01.2022 23:45:58
0
0
"Последователност" на американска външна политика:

Source: U.S. State Department, Foreign Relations vol.vii, Washington, D.C. Circular Airgram
(868.014/26 Dec.1944).

https://www.mfa.gr/images/docs/fyrom/dilosi_stettinius_dec_1944.pdf

U.S. Secretary of State Edward Stettinius to U.S. Missions
(Washington, Dec.26, 1944)
[...]
This Government considers talk of “Macedonian nation”, “Macedonia Fatherland”, or “Macedonian national consciousness” to be unjustified demagoguery representing NO ETHNIC or political REALITY, and sees in its present revival a possible cloak for aggressive intentions against Greece.
[...]

През недалечното минало (годините на Втората Световна Война) САЩ официално не бяха признали съществуването на "етническите македонци", въпреки че Съветски Съюз вече беше направил това през 1934 г.
Американците даже твърдяха че "македонската народност" е продукт на комунизма (комунистите от Югославия и България), насочен срещу Гърция, страна която те (заедно с британците) възнамеряваха да не оставят да падне в сферата на влияние на комунистическия Съветски Съюз.
Това не е истината, като македонизма се появява по-рано от 1934 г., обаче решението на Коминтерна, тоест: особено на Комунистическа Партия на Съветски Съюз (като най-мощната партия/членка от Коминтерна) и, следовтателно, на Съветски Съюз като държава дава силна подкрепа на македонизма.
Подкрепата на Съветски Съюз за комунистическа Югославия след края на Втората Световна Война е водила до създаването на автономна социалистическа република Македония, тоест автономна държавица, обаче с право за отцепване от останалата Югославия и провъзгласяване на независимост, тоест полу-независима територия на "етническите македонци", македонизма, анти-българизма, анти-гърцизма (донякъде и на анти-албанизма).
Вероятно Съветски Съюз, чрез решението на Коминтерна от 1934 г., е имал решаваща роля при създаването на автономна югославска република Македония (като преди това Вардарска Македония беше в състав на Сърбия, а "македонците" бяха провъзгласени за "южни сърби").
Понастоящем обаче американците, британците и западняците от ЕС като че ли са забравили че бяха категорично анти-македонизма и про-Гърция в не чак далецното минало.
Щом македонизма се основава на българофобия западняците би следвало да са на страна на България в спора й със Северна Македония + те би следвало да продължат да са на страна на Гърция в спора й със същата РСМ (като уж последователни и принципни правителства/държави).
Особено щом Бг. и Гърция (а и Кипър) са страни-членки на ЕС, докато РСМ само желае да стане, тоест западните европейски Велики Сили са уж равноправни колежки с България в ЕС (няма солидарност, няма равноправност, няма последователност, няма принципност).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки