Дъщеря на партиен велможа от времето на соца и областен управител на София след промените стана зам.-министър на туризма


Дъщеря на партиен велможа от времето на соца и областен управител на София след промените стана зам.-министър на туризма
plovdiv-press.bg
12 Януари 2022, Сряда


Нейният брат пък бе началник на кабинета на проф. Николай Денков, докато още бе служебен министър на образованието 

Автор: Дина Харизанова

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на туризма е назначена Мариела Модева. Тя е професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Разпространената от пресцентъра на кабинета нейна биография звучи така: „От 2019 г. досега е директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Била е член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към Mинистерството на културата, както и съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите на опазване на недвижимите културни ценности; европейски програми и проекти за развитие на културния туризъм."

Спестена е обаче тънката подробност, че  през 2019 г. госпожата е кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“, а неин баща е бившият соц и постсоц велможа Тодор Модев - дългогодишен кмет на някогашния Коларовски район на столицата преди Десети ноември, а след промените е дългогодишен общински съветник от БСП и областен управител на София (от 2005 до 2009 г. по времето на Тройната коалиция).


Тодор Модев

През 2009 г. председателства Националния кризисен щаб за боклука на София. 

Пенсионер е от 2010 г., но продължава да е член на Съвет на директорите на общинската фирма „Метрополитен“.

Бие се в гърдите, че е седмо поколение софиянец - от Банишора. 

Синът му Иван пък до 2016 г. е шеф на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към Министерство на образованието.  Той е назначен във ведомството от Сергей Станишев по време на управлението на Тройната коалиция. 


Иван Модев

Преди това Иван Модев е назначен от Весела Лечева за директор на Националния център „Европейски младежки програми и инициативи – държавна агенция, която разпределя европейските пари за младежта.

През 2009 г., по времето на управлението на ГЕРБ, Иван Модев е назначен отново за директор на същото звено от Йорданка Фандъкова след съгласувателния подпис на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

Името на Модев младши е замесено в скандал, докато баща му е областен управител. Тогава негови приятели взимат без търг или конкурс един от най-апетитните терени в столицата - градинката пред хотел „Рила“. 

През 2017 г. отново се чува за него -  Иван Модев е човекът, организирал и провел ромската схема, заради която Брюксел ни наложи санкции

Публикация в offnews.bg разкрива, че докато Модев е директор на дирекцията, която пресява проектите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", са одобрени три силно съмнителни проекта за интеграция на малцинствата с общо финансиране близо милион и половина лева.

Те се оказват с идентично съдържание. В управителните съвети на трите сдружения, които ги печелят, са едни и същи хора, а фирмите са регистрирани по едно и също време - през 2015 г., малко след обявяване на насоките за кандидатстване, като две от тях са регистрирани и на един и същи адрес във Варна. Идентични са и детските градини, в които трябва да бъдат изпълнени проектите. 

След констатирането на тези притеснителни съвпадения новият тогава министър Кунева отнема контрола от управлението на програмата от Модев.

В днешни времена младият наследник на стария партиец Тодор Модев до 12 май 2021 г. е началник на кабинета на последния служебен министър на образованието проф. Николай Денков, който остана и титуляр в кабинета „Петков“. 


В категории: Политика , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Цветан
20.05.2022 13:09:56
0
0
Иван Модев още от 2010-та източва пари от европейски програми за младежта,разровете се малко в проектите финансирани след 2009-та и ще излязат доста интересни факти...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки