В Русия, Бразилия и САЩ най-много шпионират партньорите си чрез мобилни устройства


В Русия, Бразилия и САЩ най-много шпионират партньорите си чрез мобилни устройства
Снимката е илюстративна
30 Декември 2021, Четвъртък


В Европа водещи страни в това отношение са Германия, Италия, Обединеното кралство и Франция

Автор: Десант

Сталкер (stalkerware) е софтуер за наблюдение, който хората обикновено използват, за да шпионират чрез мобилните си устройства своя партньор. Предлага се в търговската мрежа и лесно се инсталира на нечий смартфон. Извършителят се нуждае само от физически достъп до телефона на жертвата си веднъж, за да активира преследващия софтуер и, както показва този доклад, повечето хора се доверяват на интимния си партньор достатъчно, за да им дадат тази възможност в даден момент.

За да отбележи втората годишнина на Коалицията срещу преследваческия софтуер, съоснована от Kaspersky, компанията за дигитална поверителност поръча глобално изследване сред повече от 21 000 участници в 21 държави относно отношението им към неприкосновеността на личния живот и цифровото преследване в интимните отношения.

Проучването, проведено онлайн от Sapio Research през септември 2021 г., показва, че значителна част от хората (30%) не виждат никакъв проблем и смятат, че това е приемливо при определени обстоятелства, въпреки че мнозинството от анкетираните (70%) не смятат, че е приемливо да се следи партньорът им без съгласие.

От тези, които смятат, че определени причини оправдават тайното наблюдение, почти две трети (64%) биха го направили, ако смятат, че партньорът им изневерява, ако е свързано с тяхната безопасност (63%) или ако смятат, че е замесен в престъпна дейност (50%).

При разглеждане на географските различия се забелязва, че най-високо ниво на съгласие по отношение на наблюдението като цяло имат респондентите от Азиатско-тихоокеанския регион (24 %), докато в Европа (10 %) и Северна и Южна Америка (8 %) по-малко хора намират това за приемливо.

„Опасно е да се оправдава упражняването на какъвто и да било контрол върху партньора в светлината на подозрения в изневяра. Превантивните кампании, насочени към проблемите на принудителния контрол, ревността и изневярата, биха били ценен инструмент срещу тези нагласи“, обяснява Берта Вал Кастело, ръководител на изследователската и развойната дейност в Европейската асоциация WWP EN.

Резултатите показват, че онлайн наблюдението може да бъде друг начин за упражняване на принудителен контрол в интимните отношения.

Като се има предвид, че софтуерът за преследване е наличен в търговската мрежа софтуер, който се скрива в дадено устройство и осигурява достъп до редица лични данни, като например местоположението на устройството, историята на браузъра, текстовите съобщения или чатовете в социалните мрежи, може би не е изненадващо, че той може да служи като още един инструмент в насилствените отношения.

60% от участниците са в проучването са отговорили, че не знаят какво е сталкер софтуер.

Съществуват някои важни различия в нивата на информираност за преследваческата технология. Първо, повече мъже са наясно със съществуването и употребата на този софтуер, отколкото жени. И второ, по-младите хора са по-запознати отколкото по-възрастните респонденти.

Но дори и сред тези, които са запознати със сталкер софтуера, има повече разбиране за някои функционалности, отколкото за други. Хората знаят, че софтуера изпълнява функции като наблюдение на интернет активността (72%), записване на местоположението (68%) и запис на видео и аудио (60%). Но по-малка част са наясно, че той може да информира извършителя, когато жертвата се опита да го деинсталира (42%).

„Призовавам всеки, който е подложен на преследване - в реалния живот или чрез софтуер за преследване - и който смята, че не е безопасно да се изправи срещу насилника си, да се обърне към организация за борба с домашното насилие, за да получи съвет и подкрепа", казва Карън Бентли, главен изпълнителен директор на Wesnet.

От Националната мрежа за борба с домашното насилие (NNEDV) приведстват това, че глобалната компания за киберсигурност и цифрова поверителност Kaspersky предприема действия, за да повиши разбирането за неприкосновеността на личния живот и използването на софтуер за преследване в отношенията с интимния партньор.

Географски данни за засегнатите потребители

Kaspersky анализира статистическите данни, разкриващи колко от нейните потребители са били засегнати от сталкер софтуер през първите 10 месеца на годината: от януари до октомври 2021 г. почти 28 000 мобилни потребители са били засегнати. През този период е имало повече от 3100 случая в ЕС и повече от 2300 засегнати потребители в Северна Америка.

Според данните на Kaspersky Русия, Бразилия и САЩ са трите водещи държави по отношение на най-засегнатите страни в света досега. Германия, Италия и Обединеното кралство са съответно първите три най-засегнати държави в Европа. Когато разглеждаме само Европейския съюз, вместо Обединеното кралство, на трето място е Франция.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки