Една легенда за Бакаджиците и съкровището на Инджето


Една легенда за Бакаджиците и съкровището на Инджето
22 Декември 2021, Сряда


По своя си закон парите наготово попаднали в ръцете на добронамерен съвестен мъж, употребил ги за общото благо

Автор: Христина Митева

От дете се скиташе из Бакъджиците Никола – ту като шилигарче, ту като овчар. Обичаше извития като голяма дъга гръб на високите около петдесет-шестдесет метра ридове, полегнали на хълбок като говеда из Тракийската равнина на разстояние около петнадесет километра от Ямбол, обрасли с тучна и висока трева, от които се откриваше пищна и обширна гледка на всички страни околовръст.

Затова ги бяха нарекли и така открай време, още при идването на българите по тези места: Гледалището, а през турско робство при потурчванията на земята ни османлиите бяха прекръстили същите тези височини на Ачика или Бакъджика, което означава: „Открито, просторно място, от което се вижда надалеч“.

Наблизо Тунджа кършеше кръшно, също млада невеста, снага, като разхлаждаше с влага и ромон равнината, а вечер до късно тихо бъбреше, като разказваше за всичко онова, що помнеше от прастари времена, кога цар Калоян и император Симеон и император Иван Асен са пояли конете си в нея на път за Константинопол.

Тогава е хубавеело то, Калето, пълно с живот и благоденствие.  Китно било то, многолюдно, завидно богато и плодородно, та се извисявало пълно със здраве и мощ над околните, гъсто населени села и паланки.          

После, при потурчванията, било превзето от множеството на анадолците, които не знаели какво е оран и копан, а само умеели да мърсуват, развратничат, та се множали също като поганци, затова ги и наричали така: поганци (мишки).

Не бил оставен тогава и камък върху камък от разкошните и удобни домове на българите, нито поне един жив християнин, който барем да погребе погиналите за българщината! Оставени били незаровени те, за назидание, труповете им под открито небе – да ги гризат полските зверове и кълват хищните птици на воля. Ала навред настанала невероятно противна смрад, плъзнала чумата от това и в земята ни, след всяко последвало потурчване в нея отново и отново.

Тъкмо се посъвзел и закрепил малко народа ни, че бил силно трудолюбив и отглеждал многобройни стада добитък, орял и засаждал земята си, но гладни, мързеливи и завистливи потурчените заради файдата цигани и анадолци станали тогава върли  кърджалии.

С това име била наричана онази дивашка сган от кръвопийци, главорези, назовавани „янкеседжии“, което ще рече, че наклонено сечели главите на поробените българи. Те най-редовно ги ограбвали, за да се нахранят и облекат с откраднатото, дордето отново се привърши, та пак се юрвали в надпревара да баптисат подбалканските села.

Казват, че времената тогава били такива жестоки и кръвожадни, затова и османлиите се държали така жестоко и безсрамно с българите. Но нали и те, българите, са живели точно в тези времена? Защо тогава те са се държали коренно различно от тях, били трудолюбиви и честни, нравствени  и човеколюбиви хора?! Българите проявявали своята жестокост само в битките, когато бранели своето, затова и винаги ги печелели, като по традиция освобождавали своите пленници и роби.

Всеки жител в земята ни имал собственоръчно добре изграден и уреден дом. Нямало просяци и скитници, подхвърлени незаконни деца сред манастири и пазарища да се скитат като бездомни кучета из улиците, както това ставало непрестанно по чуждите земи.

Знаело се и помнело, дето първият хайлазин – панта и кръвопиец, кърджалия наричан – се появил някъде тука, край Бакъджиците. Той бил потурнак, насила потурчен българин още като невръстно дете. Не помнел ни майка, ни баща, ни роден дом, нито носел милост в сърцето си, подивяло и оскотяло сред ежедневни клевети и безмилостни побои.

Наричали го Али, Али от къра, щото се бил пръкнал някъде из селата по полето, по къра, затова нарекли него и дружината му – кърджалии. А където стъпнели те, трева вече там никога не никнело! Всичко ставало на прах и пепел под завистливите им и гладни нозе, всичко!

Ала най-прочут сред тях през годините на кърджалийството бил и си оставал войводата, знаен като Инджето. Родом бил от Сливен той – града, в който винаги, зиме и лете, повявало вятър, ту слаб, ту по-силен и бурен.

Хубавец бил Инджето, възтънък, строен и източен на височина, та се хвърлял в очи отдалеч! Истинското му име било Стоян. Така кръщавали българите новороденото си дете, че да стои, да се спре и остане живо, тъй като всички родени преди него братя и сестри умирали от уроки и завист, от болест и магия. Майка му и баща му също не оцелели. Ала всички го знаели като Индже войвода.

Разказваха старите хора, че точно той, Инджето, бил станал един ден от чут и прочут навред панта и главорез, та се превърнал отведнъж в неизказано добър човек. Все пак българският му нрав и страхът от Бога се пробудили в него, така че един ден коренно се променил той, въпреки силата и големството, което получил след потурчването си. Станал добър закрилник на народа на кръвта си той, като дори се бил на няколко пъти с османлиите за справедливост в българската земя. Накрая се заселва в Яш, Бесарабия, и навярно там умира в старост, защото нищо повече не се чуло за него – ни добро, нито зло...

А когато умира, в българската земя плъпнали множество верни и неверни думи и слухове, къде точно бил заровил имането си той, натрупано през дългите години на кърджалийството му.

Имало, казват, сред съкровището му огромни, добре запечатани кюпове и делви, пълни с изящно изработени женски златни накити, вази, гърнета и паници, писани, шарени и изваяни със завидно изящна ръка от много стари, незапомнено български времена, когато на небето ни греели нощем до три луни, а Париж бил малко и невзрачно селце, никому неизвестно.

Ала овчарят Никола не даваше ухо на хорските приказки и лакомии за богатство, щото никак не ламтеше за разкош и показност в тези несигурно робски времена! Знаеше, че който има много, който бе натрупал злато да има и за децата му, ще го има за съвсем кратко време, щото все щеше да се намери някой, който да го примами и излъже, за да го окраде и убие, точно заради това негово удобство и охолство в дома!

Никола си беше кадърен ерген и обичаше с труд да изкарва прехраната си. Стадото му бе голямо и гойно, а той беше здрав, сит и як българин, едър като планина. Добре задоволени бяха и хората край него, щото се уважаваха и подпомагаха един друг, а не се настъпваха и мачкаха, както обичаха това да правят най-редовно и османлиите, и византийци. За българите завистта, лъжата и кражбата бяха все срамни, презрени от дън душа лошотии. 

И ето че в една лятна нощ, както си спеше под звездите край стадото, загънат в овчарската си гуня, хубавецът Никола, дето все въртеше, та пасеше стадото си из Бакъджиците, дочу внезапно непознат глас да го буди посред нощта. Той го караше веднага да стане и извади закопаното злато, скрито на ей онова място там, от Инджето. Гласът много настойчиво го заставяше веднага да стане и направи това, ама веднага!

Разбуди се Никола и не знаеше сам дали бе само сънувал всичко това, или наистина някакъв непознат глас го беше обезпокоил и разбудил. Не се разтревожи много, не се и полакоми за заровеното съкровище, само се обърна на другата си страна и отново заспа сладко-сладко...

Минаха се месец-два оттогава, но Никола отново зачу в съня си същия онзи глас, който го беше разбудил преди време. Макар да бе променил мястото си на спане заради пасището на овцете, гласът строго настоя овчарят да стане и непременно да разкопае и вземе съкровището.

И този път овчарят разговаря спокойно с непознатия глас, като не виждаше никакъв човек до себе си, но спокойно отговаряше на въпросите му и каза запомнил добре посоченото му място. И отново разбуден посред нощ, Никола се обърна на другата си страна, заспивайки сладко и безгрижно.

Ала на сутринта нарочно се отби да види майка си и да й разкаже за съкровището на Индже.
Да я попита какво да направи, защото гласът го беше нарочил и отново щеше да го разбужда по никое време на нощите. Ясно беше, че няма да го остави на мира.

Знаеше майка му, слушала бе доста истории на близки и далечни роднини и познати и за самодиви, залюбили овчари из пущинаците, и за змейове, откраднали девойки от хорото по празниците, тръгнали навън вироглаво, самоуверено, без да се прекръстят и помолят на Бога за закрила. Затова знаеше да го научи какво и как да направи и сега.

Ако искал синът й да разкопае имането, трябвало още вечерта върху посоченото място да посее пепел от огнището, а на сутринта рано като стане, да отиде да види каква стъпка ще намери върху пепелта – ако е на кокошка, пиле, овца, да заколи там, на мястото, животно, дето има такава стъпка, и после съвсем спокойно да изкопае и вземе златото.

Ала ако трагът, стъпката върху пепелта е на човек, скоро да се маха от там, да не копае, да не посяга да го взема, че съкровището искало човешка жертва! Човешки курбан!

Така и не посегна да го търси и вади Никола това съкровищ,е че беше кълнато и се пазеше от люта змия усойница денонощно.

Минаваше ден след ден, изнизваха се дните и сезоните, дордето един следобед в края на лятото се изви силна и страшна буря така, сякаш небесата се прокъсаха, та се изсипа неудържим порой върху земята.

Тунджа страшно забуча, затъркаля големи камъни, довлече изкъртени от корен дървета, заприщи коритото си и разлютено изскочи от него, като се втурна към нивите, за да отмие и отнесе посевите, да окачи змии и друга удавена гад по клоните на върбите край нея.

Никола излезе в бурята навън, за да нагледа реката и що да види?! Само на крачка-две от вратата на кошарата му Тунджа бе донесла, та оставила голяма купчина злато. Сама го бе изровила и донесла тука.

Овчарят се забърза и зашепи. Веднага награби от златото, че беше грехота да не го прибере от прага си. Напълни пазви и калпак и набързо го внесе в кошарата, като взе в ръце два чувала, за да прибере и останалото злато, останало отвън.

Гърнета с накити нямаше в купчината, само едри пендари и жълтици. Прибра ги и разумно ги скъта, потули ги на потайно място, дето го знаеше само той и братята му.

Сега овчарят беше толкова богат, че спокойно можеше да поиска и царската дъщеря за жена. Така бе – парите в този свят не отиваха наготово по своя си закон нито при алчния човек, нито при бедняка, който не умееше да си служи с тях, а попадаха в ръката на добронамерения съвестен мъж, който щеше да ги употреби за общото благо като построи храмове или училища!

Така се построи – с тези изровени и донесени от водата пари, красивата църква на върха Свети Спас в Бакъджиците... 

Ала и днес може да срещнете из пущинаците лакоми и неразумни люде да се скитат деня и нощя, за да търсят съкровището, заровено от Индже, като се надлъгват едни други за големината му!


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
НеПриятел од Романия
24.12.2021 17:46:08
0
0
Боян Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат
https://vmro.bg/%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b8-%d1%80/?unapproved=1016&moderation-hash=5f8f245024ccd74c21671e47c3b16c1c#comment-1016
"Трябва да се има предвид, че проектът „Велика Албания“ е синергичен с неоосманисткия проект на Турция."
И какво от това?
От последния/най-източно албанско населено място в Северна Македония до първия/най-западно мюсюлманско населено място в България има стотици километра (вероятно в Кърджалийско).
Тези населени места трябва да са част от албанския масив в РСМ, съответно, мюсюлмански масив (турски/цигански) в България, а не просто анклави сред обикалящите ги северномакедонски/български населени места.
Например, има едно-единствено албанско село в България, Мандрица, това не означава че жителите му представляват опасност за България, понеже селото е изолирано, анклав е. (тук няма значение че тамошните албанци са православни християни).
Как ще се обединят, сливат в сравнително кратко време най-източните албански населени места в РСМ с най-западните турски в България при положение че са на разстояние от стотици километра???
Това ще трае поне повече от 50 години, така че няма албанска опасност за България. За РСМ може би има но РСМ е страна-враг на България и приятел на Сърбия (друга страна-враг на България), така че албанците са естествени съюзници на България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки