Как правилно да консервираме месо без риск от хранително натравяне


Как правилно да консервираме месо без риск от хранително натравяне
22 Декември 2021, Сряда


Добрата термична обработка цели унищожаванто на причинителя на ботулизма, както и на вируса на Африканската чума по свинете

Автор: Десант

Открай време отглеждащите животни в домашните си стопанства след заколването им често затварят месото в буркани. И тази практика продължава дори и след масовото навлизане на фризерите в домакинствата. Предимствата на консервираната мръвка е, че тя е готова да бъде поднесена на трапезата и понякога спасява положението, когато ни дойдат внезапно гости. 

Но пристъпвайки към такова консервиране на месо, трябва да имаме предвид някои правила, които ще гарантират, че зимнината е направена както трябва и консумиращите я ще бъдат предпазени от евентуално хранително отравяне.

Ето какви изисквания трябва да се спазват на всяка цена:

За човешка консумация може да се използва само месо, добито от здрави животни, заклани в райони свободни от африканска чума.

Болните от АЧС свине отказват храна и проявяват клинични признаци като депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите и смущения в координацията на движенията. При женските има риск от аборт във всеки стадий на бременността. Често се наблюдава повръщане или запек, други имат кървава диария. По крайниците и ушите се появяват подкожни кръвоизливи. Често настъпва кома и смърт. Заболеваемостта и смъртността може да достигнат 100%.

В случай, че се наблюдават някои от признаците, е необходимо да се извика ветеринарен лекар!

По време на целия процес - от клането на животното до приготвяне на крайния продукт (бурканите с месо), е необходимо да се спазват високо ниво на хигиена при отделните операции и високо ниво на лична хигиена!

Нужно е например: да се осигури топла вода и миещи препарати; да се почистват и измиват старателно всички ножове, съдове, буркани, капачки и др.; всички хора, ангажирани в процеса, да измиват ръцете си между отделните манипулации, а след приключване на работата (приготвяне на бурканите) да сменят облеклото си и да почистят и дезинфекцират добре целия терен, или мястото на който/което е извършено клането на животното и транжирането и консервирането на месото.

Защо е важна добрата термична обработка? Тя има две основни цели: унищожаване на причинителя на ботулизма – Clostridium botulinum (живите бактерии и техните спори) и на вируса на АЧС, който се унищожава при температура не по-ниска от 70° С за минимум 30 минути.

Известно е, че вегетативните форми на Clostridium botulinum са неустойчиви на външни условия; спорите му са изключително устойчиви и преживяват в околната среда с години, а при 100 ° С преживяват до няколко часа; токсинът е термолабилен.

Затова:

- преди консервиране на месото, то трябва да се обработи термично не по-малко от 40-50 минути;

- за да се унищожат спорите на причинителя, е необходимо автоклавиране при 121°С – за 1 минута, 115°С за 4 минути, 110°С за 13 минути или 105°С за 40 минути (приложимо при промишленото консервиране), а при домашното консервиране – е необходима обработка при температура по-висока от 100°С, за повече от 50 минути;

- ботулиновият токсин се унищожава за 10 минути при 80°С. Затова е желателно, преди непосредствена консумация домашно консервираните храни (в случая месото) отново да се обработват термично!

Добрата термична обработка при консервирането на месото цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. За целта е необходимо бурканите с месото да се варят при постоянно висока температура за продължително време. При достигане на температура минимум 100°С – варенето трябва да продължи още с 50 минути задръжка при варенето!


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки