По време на Априлското въстание Георги Ангелиев организира отбраната на Брацигово


По време на Априлското въстание Георги Ангелиев организира отбраната на Брацигово
21 Декември 2021, Вторник


След освобождението на България бунтарят неколкократно е избиран за депутат и за кмет на Саранбей

Автор: Атанас Коев

На 24 декември се навършват 105 години от смъртта на Георги Ангелиев –  изявен български революционер от периода на нашето Възраждане и участник в Априлското въстание. По време на бунта той е един от водачите му в северните части на Родопите.

Жизненият път на бъдещият бунтар започва в пещерското село Радилово на 10 март 1832 г., където момчето завършва местното килийно училище. След това се отдава на земеделие, а впоследствие става дребен търговец на дървен материал.

През 1857 г. Ангелиев се включва в четата на Бойко войвода, с която около три години обикаля из Родопите. Когато войводата разпуска дружината, той се отправя за Влашко и първоначално се установява в Браила, а след това за известно време е в Галац. Накрая отива в Букурещ, където около година работи при българските търговци братята Евлоги и Христо Георгиеви.

През 1864 г. с помощта на Христо Георгиев и застъпничеството на руския вицеконсул в Пловдив Найден Геров се завръща в родното си село и отново започва търговия с дървен материал.

При едно от своите пътувания из Чирпанско се запознава с Апостола на свободата Васил Левски, който го посвещава в революционните дела. Веднага след като се прибира в село Радилово, Ангелиев основава революционен комитет и става негов пръв председател. След залавянето и обесването на дякона Левски дейността на комитета запада.

През пролетта на 1876 г. Георги Ангелиев  се включва в започналата подготовка за Априлското въстание. На 9 март с.г. в родното му село пристигат апостолите Панайот Волов и Георги Бенковски и възобновяват местния революционен комитет. За негов председател отново е избран видният бунтар. Впоследствие той участва като представител на село Радилово на събранието в местността Оборище, като е назначен от Бенковски за войвода на въстаниците от селата по южния бряг на река Марица.

Преждевременното обявяване на бунта на 20 април 1876 г. заварва Ангелиев в Панагюрище. Той веднага е изпратен в Брацигово, за да организира отбраната на селото. Още с пристигането си нарежда да се строят укрепления и да се копаят окопи. За кратко време селището е добре укрепено и в продължение на наколко дни под ръководството на видния революционер въстаниците удържат набезите на башибозука.

Когато към Брацигово настъпва редовен турски аскер с артилерия, Георги Ангелиев с 27 въстаници успява да пробие блокадата и да се измъкне към Родопите. След като се крие в продължение на няколко седмици, се промъква в английското консулство в Пловдив и остава там до избухването на Руско-турската война.

След освобождението на България от османско владичество видният наш бунтар се установява да живее в село Саранбей (дн. гр. Септември), където отново започва търговия с дървен материал.

Той става политически съмишленик на Стефан Стамболов и влиза в редовете на неговата Народно-либерална партия. Като такъв е избиран за народен представител в Петото, Шестото и Седмото Обикновенно Народно събрание и в Четвъртото Велико Народно събрание. Няколкократно е и кмет на Саранбей.

В края на живота си Георги Ангелиев се преселва да живее в Пазарджик, където умира на 84-годишна възраст на 24 декември 1916 г. С дейността си като революционер той оставя трайна диря в българската национално-освободително движение през Възраждането.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки