Проф. Тодор Кантарджиев: По Коледа, ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора


Проф. Тодор Кантарджиев: По Коледа, ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора
Снимката е илюстративна
20 Декември 2021, Понеделник


Епидемично разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон се очаква след празниците, в България все още не е засечен

Автор: Десант

„Много важно за Коледа е, ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора“, това препоръча по NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев за предстоящите светли празници, като допълни, че за повече безопасност същото важи и за хората, които скоро са се прибрали от чужбина.

Епидемично разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон се очаква след празниците, вероятно през януари.

„Възможно е Омикрон сега да влезе, но през януари да се разпространява", допълни той.

По думите на специалиста, и ваксинираните, и преболедувалите не са достатъчно добре защитени срещу този вариант на коронавируса, тъй като той се разпространява много бързо. Затова се препоръчва бустерна доза от ваксините.

„Ако имаш две дози от Pfizer, си защитен около 40%. Имаш ли трета доза, си защитен около 75%”, посочи  проф. Кантарджиев.

По данни на медици от ЮАР, където първо бе открит новият вариант, при заразяване с Омикрон до хоспитализация се стига 23% по-рядко, отколкото при носителите на делта щама. До тези изводи те са стигнали след анализ на близо 78 хиляди случая. 

Като правило, заболяването се прекарва по-леко, но това все пак не значи, че Омикрон е по-малко опасен от предшествениците си. По-скоро, голямо значение в случая имат вече достигнатите с помощта на ваксините и прекарването на болестта нива на имунитет, изтъкват специалистите. 

Междувременно, от публикация в сайта на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) става ясно, че новият вариант на коронавируса – Омикрон, не е засечен в България. Това показва справка на изследваните положителни проби на COVID-19.

В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране са анализирани 367 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички тях е установен вирусен вариант Делта, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 ноември - 2 декември 2021 г. и са изпратени от 30 различни лечебни заведения от 24 области на страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки