Работата хоум офис може да активизира хемороиди


Работата хоум офис може да активизира хемороиди
14 Декември 2021, Вторник


Кои професии са рискови за появата на това социално-значимо заболяване

Автор: Десант

Хемороидите измъчват хората от векове. Малцина знаят, че дори френският император Наполеон Бонапарт страдал от възпалени хемороиди и това била еднa от причините да загуби битката при Ватерло, твърди Фил Мейсън в книгата си „Наполеон, хемороидите и други по-малки събития, които промениха историята“. Болката на великия пълководец била толкова силна, че не можел нито да язди коня си, нито да ръководи сражението и армията си.

Ежедневието, което е имал някога Наполеон Бонапарт, се възприема като рисково дори и в наши дни. Важна ли е професията за здравето ни и каква е връзката изобщо с хемороидите?

В последните две години, когато повечето хора работят в хоум офис режим заради пандемията и движението им е сведено до минимум, експертите алармират, че се поражда тревожна здравна тенденциия. Дали наистина работата от вкъщи има връзка с обострянето на хемороидите? Според лекарите е съвсем възможно дистанционният режим на работа да е свързан с това социално-значимо заболяване.

Хоум офис тенденция

Повечето хора, които работят от дома си, споделят, че прекарват дълго време седнали. Често остават пред компютъра с по-няколко часа повече, отколкото ако това се случва в офиса. Разбира се, не е установена пряка връзка между продължителното застояване на едно място и появата на хемороиди.

Смята се обаче, че когато човек остава в седнало положение повече време, оказва натиск върху вените около ануса, което е възможна причина за появата на хемороиди. Освен това липсата на движение може да доведе и до запек, който вече е ключов фактор, допринасящ за развитието на хемороидална болест.

Професии в риск

Хората, които прекарват дълги часове на стол в офиса, също могат да страдат от проблеми, свързани с хемороидите. Има професии, които изискват от работещите да остават дълго време в седнало положение – шофьори, служители и чиновници, компютърни специалисти, продавачки в супермаркети, маникюристки и пр.

При тях факторът обездвижване и прекарване на продължителни периоди в седящо положение може да играе ключова роля за развитието на възпаление в хемороидалната тъкан. Разбира се, хората, които практикуват подобни професии, не бива да приемат това като присъда. Промяната в начина на живот може да ги предпази от развитие на хемороиди.

Почивки и движение

Дори и да се налага да оставате дълго време в седящо положение, е важно да знаете, че можете лесно да разчупите рутината. Как да стане това? Лекарите препоръчват да се разхождате няколко пъти на ден, дори и да е само в офиса. Ако това не е възможно, просто станете от бюрото и се разтегнете за няколко минути. Това ще увеличи притока на кръв в цялото тяло и ще намали налягането.

Добре е да ограничите седенето на стол, доколкото това е възможно. Така, дори и да имате симптоми като сърбеж и дразнене, свързани с хемороидите, ще облекчите малко дискомфорта. Най-добре е обаче да не чакате да отминат неразположенията, а да вземете мерки за ограничаване на вероятността от повторна поява и при възможност да се консултирате с лекар.

Ергономично работно място

За да се предпазите от развитие на усложнения, освен честите разходки и избягването на продължителни периоди на обездвижване, трябва да осигурите и оптимален комфорт на работното място. За целта е добре да използвате ергономичен стол с подходящи възглавници за опора. Важно е да се чувствате удобно и да не се застоявате твърде дълго в една позиция.

Спорт за повече тонус

Ако все пак работата ви не позволява да си правите чести почивки, можете да се опитате поне да наваксате с движенията, след като приключите служебните ангажименти. Спортът след уморителен ден в офиса ще ви зареди с тонус и енергия.

Освен това движенията са от от ключово значение за поддържане на храносмилателната система в добро състояние. Когато човек спорутва активно – леки тренировки, плуване, разходки или гимнастика, поддържа формата на тялото си и помага за намаляване на теглото, което може да оказва натиск върху вените ви.

За повече информация как да се предпазите от хемороиди и как с прости стъпки да промените начина си на живот можете да прочетете ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки