Какви са били страстите на диктаторите от времето на соца


Какви са били страстите на диктаторите от времето на соца
Снимката е илюстративна
13 Декември 2021, Понеделник


Вижте какво било хобито на Ленин и любимото занимание на Брежнев

Автор: Борис Цветанов

Отдавна за ръководителите на СССР се пише само като за чудовища, лишени от всякакви човешки качества, емоции, слабости, усещания. Колкото до Тодор Живков какви ли не фантасмагории се носят навсякъде за сексуалните му подвизи, особено с артисти и поетеси, пред които Джакомо Казанова е момченце от предучилищна възраст, но това е друга тема.

Тук-там ще се спомене жажда за власт и Сталин и за хоби към дрънкулки, разбирай ордени при Брежнев, и толкова.

Но всеки от диктаторите си е падал по нещо.

Ленин бил поклоник на шахмата. Има десетки снимки, в които той със задълбочен поглед гледа фигурите.


  
Сензация обходи преди време планетата, когато на една от тия снимки бе разпознат младият Адолф Хитлер. Експертите доказаха автентичността, както и факта, че срещата не противоречи на времето, в което и двамата са били във Виена.

Гросмайсторът Андрей Хардин написа студия за гамбитите на Ленин, както и статии от него за шаха в спортни издания.

Сталин е бил модерен поет. Той цял живот е чел както научно популярни книги, така и художествени творби. В младостта си, под псевдонима Сосело, е публикувал стихове в „Иверия“ - вестник, издаван в Тифлис.
  
Любопитна история ми е разказвал Борис Афанасиев, прототипът на Щирлиц. През 1949 г. той е отстранен привидно от пряка работа в НКВД (заради доноси), но винаги е под ръка на Лаврентий Берия, заместник министър-председател и началник на органите на Държавната безопасност. Работи в научен отдел по литература.
  
Берия го търси за съвет по издирването, събирането и издаването на специален сборник стихотворения на Сталин по случай 70-годишнината от рождението му. За редактор и за статия за литературните качества на Бащата на народите се заема, колкото странно да звучи, Борис Пастернак. Сталин обаче научава случайно за това и забранява издаването на сборника.

Хрушчов е бил изобретател. Той неведнъж е подчертавал, че го интересува само работата, знаем коя. Но в младостта си, като шлосер в завод „Бессе и Генфелд“ в Юзовка под Донецк , видял в кабинета на един от шефовете снимка на немски мотоциклет.
  
Нито пари за такова чудо имал, нито пък имало от къде да го купи. Но помолил за ден снимката,за да си копира детайлите. И от тук едно, от там друго, сам направил тръби и детайли и скоро гърмял и трещял из града със собственоръчно изработен от него мотоциклет.

Брежнев минава за великия автоджигит. За страстта му към леките коли се споменава тук и там, но главно за колекцията му от лимузини. Някои смятат, че били 324, други - „само“ 68.

Истинското му хоби обаче било лудешкото шофиране, дори на стари години.



Возил е Никсън, когато при посещение във Вашингтон му показали нов модел „Линкълн Континентал“ и той, разглеждайки таблото, ни в клин, ни в ръкав, казал на седналия до него Никсън: „Поехали“ и включил двигателя. Вашингтон има улици с възвишения, нищо не спирало съветския автоджигит.

На едно място имало знак „опасен завой“, Брежнев го минал със скорост от 60 км. Специалисти от тамошната автомобилна инспекция, видели всичко това, се хванали за главите. „Тоя е луд“ си казали, но пред генсека и президентът били дипломати: „Вие сте великолепен шофьор. Този завой никога не е преминаван с такава скорост“.

Юрий Андропов произхожда от богат род. Майка му имала бижутерски магазин на „Малая Лубянка“. На младини пишел стихове. Обичал да покровителства дисидентски прояви, особено на Владимир Висоцки.

Черненко пък бил фен на футбола. Само благодарение на него, приемайки елитни футболисти от други отбори, любимият му „Спартак“ станал и шампион на страната.

Горбачов обожавал разходките. Смятал ги за най-важното за здравето и дълголетието. Последното май го доказва... 




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки