Граждани настояват в петиция да се предотврати превръщането на легендарната картинг писта „Лаута“ в многоетажен паркинг


Граждани настояват в петиция да се предотврати превръщането на легендарната картинг писта „Лаута“ в многоетажен паркинг
Снимки: kartinglauta.com
10 Декември 2021, Петък


Спортното съоръжение е е единственото в България, хомологирано от Международната федерация по картинг CIK/FIA/категория С

Автор: Десант

Картинг пистата „Лаута“ е единствената в България, хомологирана от Международната федерация по картинг CIK/FIA/категория С. Тя е разположена в широкия център на Пловдив и е предпочитано място за спорт, отдих и прекарване на свободното време на пловдивчани и гости на града.

Всяка година пистата е домакин на републикански и международни състезания, което й отрежда едно от първите места сред съоръженията, които най-много допринасят за развитието на картинг спорта в България.

Пловдивски общински съветник обаче предлага теренът, на който се намира, да бъде превърнат в многоетажен паркинг.

Пловдивчани събират подписка, с която искат да предотвратят спортното съоръжение, което функционира близо 50 години, да бъде разрушено.



„На него са проведени хиляди състезания от национален и международен мащаб. Десетки хиляди млади хора са придобили първите си умения и реакции при пилотирането на картинг, с които след това са създали много по-безопасна среда за шофиране по пътищата на града и страната. Обучавали сме безплатно ученици от над 10 училища в безопасност на движението и пилотиране на картинг.

В любителските шампионат, провеждани от вече над 20 години, са участвали хиляди деца и младежи, а от тях са излъчени над петима финалисти участници в световни картинг серии, които са заемали челни места“ - се изтъква в разпространената в интернет петиция. 

В нея се припомня, че през годините на пистата са подкрепяни множество социални каузи и са провеждани десетки благотворителни събития в подкрепа на нуждаещи се деца и възрастни хора.


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки