Видният изследовател на народното ни творчество и бит Христо Вакарелски е първият българин с Хердерова награда


Видният изследовател на народното ни творчество и бит Христо Вакарелски е първият българин с Хердерова награда
10 Декември 2021, Петък


Той е и първият директор на Народния музей в Скопие, а след това оглавява Народния етнографски музей в София

Автор: Атанас Коев

На 15 декември се навършват 125 години от рождението на видния български етнограф и фолклорист Христо Вакарелски.

Изявеният наш учен започва земния си път в пазарджишкото село Момина клисура на 15 декември 1896 г. Първоначално учи в родното си село, а след това в пазарджишката гимназия.

В периода 1919-1923 г. следва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и след като се дипломира, учителства за около две години първо в Панагюрище, а след това в Роман и Самоков. От 1925 до 1927 г. специализира славянска етнография и етнология в полската столица Варшава.

През 1927 г. се завръща в България и е назначен като уредник в Народния етнографски музей в София, където работи до 1940 г. От 24 ноември до 12 декември 1937 година организира голяма етнографска изложба в столицата на Финландия, Хелзинки, която намира широк отзвук във финландската преса.

От 1941 до 1944 г. Христо Вакарелски е назначен за директор на току-що създадения Народен музей в Скопие. През този период той допринася много за неговото уреждане и развитие.



През 1945 г. оглавява Народния етнографски музей в София, като на този пост е до 1948 г., а иначе работи в него до 1962 г.

Видният наш учен и изследовател на народното ни творчество и бит е основател, а след това и пръв председател на Българското природо-научно дружество.

В продължение на дълги години Вакарелски вработи по проблемите на българската материална, духовна и обществена култура. Неговите проучвания и студии го налагат като един от водещите наши етнографи и фолклористи през ХХ век. За своята обширна научна дейност той получава през 1965 г.  Хердерова награда, като е първият българин, на когото е връчено престижното отличие.

Христо Вакарелски умира на 29 ноември 1979 г. в София. Той ни оставя богато научно наследство. По-важни негови трудове са: „Из веществената култура на българите“, „Бит и език на малоазийските българи“, „Понятия и представи за смъртта на душата. Сравнително фолклорно проучане“, „Българските празнични обичаи“, „Българските народни обичаи“ и др.

Най-значимият му труд е „Етнография на България“, излязла от печат през 1974 г. и претърпяла две последователни издания след това – през 1977 г. и през 2007 г. Същевременно през 2002 година посмъртно е издадена и автобиографичната книга на видния наш учен, озаглавена „Моят път през етнографията“.



С дейността си като фолклорист и етнограф Вакарелски оставя трайна диря в българската историческа наука, като трудовете му и днес се ползват от редица наши университетски преподаватели и множество студенти. От тях те придобиват изчерпателна информация за нравите и обичаите на народа ни, както и за неговата материална и духовна култура.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки