Гнездо на египетски лешояд ще може да се наблюдава на телевизор в русенския музей


Гнездо на египетски лешояд ще може да се наблюдава на телевизор в русенския музей
09 Декември 2021, Четвъртък


През есенния и зимния период на екрана посетителите на Екомузея ще могат да наблюдават живота на размножаващата се двойка египетски лешояди в Спасителен център за диви животни – Стара Загора

Автор: Десант

Българско дружество за защита на птиците подпомогна развитието на експозициите на русенския Екомузей с Аквариум чрез дарение на ново оборудване в диорама Лешояди - нов мултимедиен 43“ телевизор и рутер за интернет достъп.

През 2022 г. на екрана на телевизора, в периода от март до август, ще се представя директен „достъп“ до гнездото на египетския лешояд от Провадийското плато и всеки посетител може в реално време да се запознае с живота на тези редки птици. 

През есенния и зимния период на екрана посетителите на Екомузея ще могат да наблюдават живота на размножаващата се двойка египетски лешояди в Спасителен център за диви животни – Стара Загора при СНЦ „Зелени Балкани“, който е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд“.

Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за живия свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида от тези птици – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за него са нелегалното използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство.

Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд от Балканите през Близкия изток до Африка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки