Силна България: Откога Климент Охридски стана основоположник на македонската духовност


Силна България: Откога Климент Охридски стана основоположник на македонската духовност
08 Декември 2021, Сряда


Категорично заставаме срещу опитите България да бъде подменена и изтъргувана, заявяват от партията

Автор: Десант

„Днес в пост във фейсбук Зоран Заев нарече Климент Охридски „основоположник на македонската духовност" и патрон на Македонската православна църква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Така той извърши поредна демонстративна провокация към България“.

Това се казва в разпространена до медиите позиция на партия „Силна България". От ръководството на формацията коментират, че очевидно премиерът в оставка на Република Северна Македония „е окрилен от подкрепата на ЕС и САЩ и вече нищо не го спира да посяга върху историческата истина. Заев не просто поругава историческите факти. Той ясно показва на България, че си е „опекъл работата“ пред ЕС и САЩ и изобщо не се притеснява от евентуални наши реакции по този въпрос.

Това съвпадна с нещо друго - по време на консултациите при президента Радев кандидат за български премиер не пожела да отговори на въпроса каква ще бъде позицията на правителство при неговото управление за влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз“. 

От „Силна България" се противопоставят категорично на опитите да се посегне върху българската идентичност. „Ние ще реагираме както на всички действия от страна на Република Северна Македония, с които се цели да бъде подменена българската история, така и на възможността българските управляващи да се поддадат на натиска и отстъпят от договора с Република Северна Македония. Няма да позволим българският национален интерес да бъде изтъргуван" - категорични са от патриотичната формация, наследник на НФСБ.


В категории: Политика

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Аз
22.12.2021 10:10:05
0
0
Заев - персона нон грата в България.
2
янко
09.12.2021 14:06:59
0
0
За съжабение 70% от имащите право на глас не разбират проблема. Дано съм лош пророк, но до средата на следващата година под управлението на Радев ще разберат, че не България е била на три морета - а Македония.
1
ProtivRomanecot
09.12.2021 09:39:46
0
0
Други много скорошни анти-български статии и/или коментарии в румънския онлайн пространство:

https://www.banatulazi.ro/romani-banateni-maghiari-si-sarbi-de-1-decembrie/
Носталгия към Велика Румъния, тоест (косвено) промовиране на омраза към българите и украинците.
"Fiindca acea Romanie dodoloata, rotunda ca o luna plina, tinea in bratele ei si Bucovina, si Basarabia, si Cadrilaterul."
Кадрилатер е румънско име за Южна Добруджа като първоначално означаваше цялата територия между укрепените османски градове от военно-стратегическия "четириъгълник" Силистра-Русе-Шумен-Варна, а след румънската кражба от 1913 г. за румънците означава само откраднатата част от този парче земя, приблизително цяла днешна българска територия, разположена северно от линя Тутракан-Балчик (с градове Тутракан и Балчик включени чрез кражба в този по-малък "Четириъгълник").
За обикновения четириъгълник, тоест за геометрическата фигура в румънски език има друга дума: "патрулатер".

https://www.cotidianul.ro/va-invada-rusia-ucraina/
коментар на румънец за това че Южна Добруджа била изконна румънска земя:
"Ulterior Hitler s-a razbunat pe noi si ne-a confiscat Cadrilaterul care avea si palatul reginei Maria la cap Caliacra care in1940 a devenit Bulgaria prin interventia lui Hitler"

https://adevarul.ro/international/europa/vorbim-despre-ucraina-gandim-doar-germaniaa-scandalul-documentului-confidential-1_61af0ac15163ec42715048db/comment/3761473.html
анти-български коментар на румънец за това че Румъния имала още територии да си възстанови (тоест отново да стане Велика)
"Unai-i una, alta-i alta. Germania PLUS Rusia, împreună, prin pactul Ribbentrop-Molotov plus Diktatul de la Viena ne-au luat 5 provincii-Ardealul de Nord, Cadrilaterul, Bucovina de Nord, Basarabia şi Bugeacul-adică 25-30% din suprafaţa României. Am recuperat doar Ardealul de Nord, restul au rămas conform acelor "diktate"."
=Ние [румънците] сме си "възстановили" само Северно Седмиградско/Седмиградие, другите [територии] са останали [части на други държави, тоест Южна Добружа е останала българска, Северна Буковина и "Буджак" са останали украински] според онези "диктати" [тоест: според между-държавните договори които Румънско беше "принудено" да сключи с България и Съветски Съюз, "диктати" на румънски]

Изложба с румънски картини от времето когато Южна Добруджа беше под румънска окупация, особено с сцени от Балчик. Няма защо да има такива изложби в Румънско, така се поддържа само идеята че Южна Добруджа била румънска (според "историческите права") и омразата към българите.

https://www.observatorcultural.ro/articol/imaginea-turcilor-si-tatarilor-in-arta-moderna-romaneasca/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки