Преди 90 години: Учениците давали по 1 лв. за децата на безработните


Преди 90 години: Учениците давали по 1 лв. за децата на безработните
Снимката е илюстративна. Източник: iStock
07 Декември 2021, Вторник


„Пиячът да не пие нищо една седмица и ще изхрани за тая седмица едно дете. Пушачът да не пуши един месец и ще обуе едно босо дете“ - призовавал през 1931 г. автор с псевдоним Стар учител

Автор: Диана Славчева

В навечерието на Коледа преди 90 години в. „Казанлъшка искра“ в своя брой 179 от декември 1931 г. излиза с призив да бъдат подкрепени с дарения ученическите трапезарии в Града на розите, в които в онези далечни години се хранят около 150 деца от бедни казанлъшки семейства.

В дописка, подписана с автор с псевдоним „Стар учител“, се изтъква: „Да не казваме, че нямаме, че не можем да помогнем, защото и ние не сме богати".

А ето и съветите как може да се помогне за изхранването на нещастните дечица през тежката зима, дори ако си беден.

„Пиячът да не пие нищо една седмица и ще изхрани за тая седмица едно дете. Пушачът да не пуши един месец и ще обуе едно босо дете. Бедният да не яде един ден и ще нахрани едно дете“ - препоръчва Старият учител.

И цитира в края на текста си думите на Христос: „Който дава на гладния, дава го на мене“.

На колко алкохолици гърлото е пресъхнало за седем дена и колцина заклети тютюнджии са спрели папиросите, едва ли ще разберем. Но че някогашните наши сънародници са проявявали грижа и състрадание към нуждаещите се, се вижда на всяка страница от старата газета.

Така например, от друга кратка информация в същия декемврийски брой от 1931 г. научаваме, че Съюзът за закрила на децата в България е образувал в цялата страна комитети, които да събират средства за подпомагане на децата на безработните родители.

И тъй като голяма част от тях били ученици, тогавашното Министерство на народното просвещение, „намирайки, че като пропагандира между учащите се идеята за взаимопомощ, действа възпитателно“, е наредило с окръжно всеки ученик, с изключение на крайно бедните, да внася най-малко по 1 лев месечно за подпомагането на децата на безработните майки и татковци. 

Тази кампания се е провела през месеците ноември и декември 1931 г. и от януари до март на следващата година. По онова време в Казанлък във всички народни и частни основни (първоначални и прогимназии) училища са учили общо 1557 деца. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки