Коледната вечеря тази година ще е с 20% по-скъпа


Коледната вечеря тази година ще е с 20% по-скъпа
Снимката е илюстративна
07 Декември 2021, Вторник


Педседателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски коментира пред Bulgaria ON AIR ще издържат ли домакинствата на очертаващата се тежка зима при високи цени и скъп ток и парно

Автор: Десант

Хлябът е поскъпнал с 50-70 стотинки само през последните два месеца. Ще издържат ли домакинствата на очертаващата се тежка зима при високи цени и скъп ток и парно?

„Ще им бъде доста трудно. Тези шокови поскъпвания на парното и тока са видими, те ще продължат да растат. Всяко производство е свързано с електроенергия, с твърди горива, бензинът и дизелът също поскъпват. В последната седмица краставиците са поскъпнали със 77 стотинки. В последните седмици олиото се увеличи 1,5 - 2 лв. повече за крайните потребители, отколкото се търгува на стоковата борса. заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в „България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Той е изчислил, че с около 15-20% коледната вечеря ще бъде по-скъпа от предходните години.

По думите му, когато се нормализират цените на синьото гориво в Европа, тогава може да се говори за плавно нормализиране на цените на всички видове стоки.

„Производството на всеки продукт е свързано с газта и електроенергията. В последно време производителите увеличават цените постфактум, не се застраховат предварително", отбеляза Майорски.

Гостът добави, че от 1 юли 2021 г. отоплението е поскъпнало средно с 16%, които ще рефлектират директно върху потребителската кошница. Електроенергията за битовите потребители също е поскъпнала средно с около 5-7%.

„Потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее. Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените на продуктите от първа необходимост", подчерта Пейо Майорски.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки