В странджанския резерват „Витаново“ расте южноевксинска флора


В странджанския резерват „Витаново“ расте южноевксинска флора
Снимка: ПП „Странджа“
03 Декември 2021, Петък


Най-високо разположения странджански резерват стана на 40 години

Автор: Милен Рашков

В границите на Природен парк "Странджа" се намират 5 резервата – защитени територии със строга защита. Преди 40 години, на 3 декември 1981 г. е създаден един от тях – това е резерват "Витаново".

Находящ се на 9 км западно от Малко Търново и на 5 км южно от с. Бръшлян, резерватът е  обявен със Заповед  № 1113/03.12.1981  г. на КОПС (Комитет за опазване на природната среда) при Министерския съвет, с цел запазването на характерна за планината Странджа екосистема от южноевксински (южночерноморски) тип. Южночерноморската растителност е разпространена единствено по най-южните брегове на Черно море и прилежащите територии, най-характерна е за Кавказ, а в България се среща само в Странджа. Отделни елементи от нея има и в Източна Стара планина.

На територията на Европейския съюз, единствено на тези две места можете да видите тази южноевксинска флора. Резерват "Витаново" се намира на надморска височина 400 – 600 м (най-високо разположения странджански резерват). С площ 1106.07 ха, той е вторият по големина сред петте резервата на територията на Природен парк "Странджа" (след "Узунбуджак").

Площта на резерват "Витаново" е двукратно променяна след датата на обявяването му. Към първоначално обявената площ от 754.5 ха в заповедта за обявяване на защитената територия от 1981 г., са прибавени нови 357.9 ха, съгласно Заповед № 1113/03.12.1981  г. на Министерството на околната среда (МОС). По този начин резерватната площ става 1112,4 ха.

През 2018 г. излиза нова заповед на Министерството на околната среда и водите, с № РД-73/09.02.2018, за актуализиране площта на резерват "Витаново".  Съгласно последната, от дотогавашните 1112,4 хa отпадат 6,33 ха и площта на резервата става 1106.7 хa, така остава и до днес. Резерват "Витаново" има разработен План за управление, утвърден със Заповед № 865/30.12.2015 г. на МОСВ.

Възрастта на горите в резервата са със средна възраст 80 – 110 години. В състава им се срещат общо 462 вида висши растения (421 от тях са тревисти), сред които няколко вида дъб – цер (Quercus cerris),  благун (Q. frainetto), източен горун (Q. polycarpa) и др., както и източният бук (Fagus orientalis), представен тук от изключително образцови екземпляри от вида – с внушителни размери, височина и прави стъбла. Правостъбленият витановски източен бук е уникален по рода си, няма подобен на него другаде в Странджа.

Голям е броят на реликтните (запазени до наши дни от минали геологични времена) видове – 26, сред които вечнозелените терциерни реликти (оцелели от времето на Терциера – влажен и топъл период в Европа отпреди повече от 1,6 млн. г.) странджанско бясно дърво (Daphne pontica), лавровишня (Laurocerasus officinalis) и колхидски джел (Ilex colchica), образуващи горския храстов подлес. От животните, в резерват "Витаново" е едно от малкото естествени находища на благороден елен (Cervus elaphus).

Навремето в района е имало мечки, за което говорят някои местни топоними – Мечи дол, Мечовите поляни, Мечите долове (името на съседната защитена местност, която е бивша буферна зона на резервата) и др. Сред птиците тук се срещат видове, чийто начин на живот е тясно свързан със старите гори – полубеловрата и червеногуша мухоловка (Ficedula semitorquata, F. parva), черен и южен белогръб кълвач (Dryocopus martius, Dendrocopos leucotos lilfordi). От земноводните и влечугите са установени кафявата (голяма) крастава жаба (Bufo bufo), медянката (Coronella austruaca) и др.

На територията на резерват "Витаново"попада една от най-големите странджански пещери – Братановата. Нейните подземни ходове и галерии са силно разклонени, от където и  името й (идва от турската дума "Братан", което означава "разклонен").

Поради своята спелеологична и археологична стойност (в нея е открито древногръцко монетно съкровище от IV  в. пр. Хр.  и бронзова гривна с инкрустирани фигури на  змии), Братановата пещера е била обявена за Природна забележителност (вид защитена територия със собствен статут на защита), но впоследствие този неин статут е отпаднал поради попадането й на територия с по-строга, резерватна защита.

В границите на резерват "Витаново" може да се влезе единствено след  специално разрешение от страна на МОСВ за провеждане на научна дейност или за специализиран туризъм при строго определени правила и маршрути. В резервата се забраняват всякакви дейности с изключение на неговата охрана (за нея отговаря МОСВ с неговото регионалното подразделение – РИОСВ - Бургас, има назначени рейнджъри),  научни и образователни посещения, и то единствено по маркирани за целта пътеки, изключвайки  допускането на нарушения в екосистемите.

Само по такъв начин можем да запазим тези толкова представителни  стари гори в този район на Странджа, в състоянието в което се намират още от времето на своето възникване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки