Ураганен вятър изкорени 200-годишен дъб, посаден от Тургенев


Ураганен вятър изкорени 200-годишен дъб, посаден от Тургенев
Снимка: instagram
02 Декември 2021, Четвъртък


Въпреки това той ще участва в надпреварата за званието „Европейско дърво на годината“

Автор: Дина Харизанова

На територията на имението «Спаское-Лутовиново» в Русия буря събори дъб, посаден преди 198 години от руския класик Иван Тургенев, докато е бил малък.

Силният вятър се разбушувал на 30 ноември със скорост 30 м/с и изкоренил над 30 дървета в музея-резерват - елхи, липи, брези и ясени.

Тургеневият дъб е възприеман като символ на любовта към отечеството. Множество посетители идвали тук, за да се докоснат до него и да му се поклонят. 


Снимка: spasskoye-lutovinovo.ru

През идващата 2022 г. превърнатото в музей имение на майката на Тургенев ще отпразнува своята 100-годишнина, за съжаление, без най-голямата си забележителност. Но пък в него има създаден фонд с „потомци“ на знаменитото дърво, част от които вече са високи почти 3 метра. 

Междувременно, дъбът бе признат тази година за главното дърво на Русия. През февруари 2022 г. то щеше да участва в конкурса „Европейско дърво на годината“. Въпреки че бе повалено от бурята, организаторите на предстижната надпревара решиха да му дадат шанс за победа и неговата номинация ще бъде включена в гласуването за званието, което ще се проведе от 1 февруари до 1 март следващата година.  

Нека припомним, че Тургенев използва личността на един българин - Никола Катранов, за прототип на главния герой на романа „В навечерието“ Дмитрий Инсаров.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки