Дават безвъзмездно на Община Мездра да управлява 10 години античната и средновековна крепост Калето


Дават безвъзмездно на Община Мездра да управлява 10 години античната и средновековна крепост Калето
Снимка: Фейсбук/Археологически комплекс „Калето”
01 Декември 2021, Сряда


Недвижимата културна ценност от национално значение се извисява на брега на река Искър върху останки от халколитната епоха

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за срок от 10 години на Община Мездра управлението на античната и средновековна крепост Калето, заедно с териториалния обхват на недвижимата културна ценност, представляващ поземлен имот с площ 2560 кв.м. Обектът е публична
държавна собственост и е с категория „национално значение“. 

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни,  културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Враца.

Калето се извисява на брега на река Искър, върху останки от халколитната епоха. Античната и средновековна крепост многократно е разрушавана и изграждана. По време на Римската империя, Византия, Първото и Второто българско царство тя е защитавала естествената връзка между Южна и Северна България и прилежащия бряг. Добре запазените останки от крепостните стени и жилища са от края на ХІV век.

Тук на едно място могат да бъдат видени началото и краят – времето, когато се е родила крепостта, и времето, до което е доживяла. Последните дни на укреплението и селището, известно с името Торбарица, изтичат през XI век. Те биват разрушени от турците, когато Василий II предприема поход срещу Видин и завладява северозападните български земи.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки