Гърция се кани да въведе задължителна ваксина за хора над 60 години


Гърция се кани да въведе задължителна ваксина за хора над 60 години
Снимка: Ройтерс
01 Декември 2021, Сряда


Глобата, ако не го направят, е по 100 евро всеки месец. 

Автор: Десант

Властите в Гърция решиха да въведат задължителна ваксинация срещу коронавирус за жителите на южната ни съседка, които са над 60-годишна възраст, съобщава BBC News, позовавайки се на изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Той обяви, че до 16 януари гърците, които са над 60 години, трябва да се запишат за посещение при личния лекар, за да получат първата си доза ваксина. Ако не го направят, всеки месец ще трябва да плащат административна глоба в размер на 100 евро. 

Както отбелязва „Ройтерс“, средната пенсия в страната е 730 евро. Събраните от санкциите пари ще се трупат в специален фонд за финансиране на болниците. 

Решението за задължителна имунизация Мицотакис мотивира с това, че в болниците попадат основно неваксинирани хора от тази възрастова категория. „Това не е наказание. Бих казал, че това е цената на здравето", коментира той.

Предлаганата мярка трябва да бъде гласувана от гръцкия парламент, но се очаква, че законодателите ще я приемат.

По данни на университета „Джон Хопкинс", към момента в Гърция ваксинирани са 61% от населението, което е 10,7 милиона души. Неимунизираните жители над 60 години са 520 хиляди, съобщава здравното министерство в южната ни съседка. 

От февруари 2022 г. и Австрия се кани да въведе задължителна ваксинация. В момента там се изготвя законодателната основа за тези мерки. По информация на местните медии, австрийските власти разглеждат възможността да глобяват, тези, които отказат да се ваксинират, със сума до 7200 евро!


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки