Тувалу може да е първата държава в света, която ще се „премести“ заради климата


Тувалу може да е първата държава в света, която ще се „премести“ заради климата
Снимка: Министерство на правосъдието на Тувалу
01 Декември 2021, Сряда


В случай на неблагоприятно развитие на глобалното затопляне, територията на острова ще бъде залята от световния океан и ще се окаже непригодна за живот

Автор: Десант

Министърът на външните работи на островната държава Тувалу, намираща се в Осеания - Саймън Кофе, записвайки нагазил до колена във вода обръщение до проведената в средата на ноември в Шотландия Конференция на ООН за климатичните промени, заявява пред «Лента.ру», че в случай на затопляне местните жители ще се наложи да се преселят.

Според най-лошия вариант, който властите на Тувалу разглеждат в случай на неблагоприятно развитие на глобалното затопляне, територията на острова ще бъде залята от световния океан и ще се окаже непригодна за живот. Ако това се случи, това ще е първата в света държава, която се „премества“ заради климатични катаклизми. 

Около 5000 тувалийци, т.е. близо половината от цялото население на острова, вече са се преселили в Нова Зеландия. 

В страната вече тече подготовка за една такава ситуация, като на първо време властите се опитват да регулират въпроса от позицията на международното право. Те ще настояват останалите страни да признаят Тувалу, дори ако загуби територията си.

„Обсъждаме също така технологиите, с помощта на които можем да създадем цифрова нация, за да можем да продължим да действаме, дори да се намираме на друго място“, споделя Кофе. Планира се например да се цифровизират всички процеси, така че жителите на Тувалу да бъдат обслуждани онлайн, допълва министърът.

Кадрите с неговото изявление, на които е облечен официално, но е нагазир във водата, са направени на остров Фонгафале, където се намира столицата на държавата Фунафути. По този начин тувалийските власти се опитват да привлекат вниманието към проблемите с промяната на нивото на световния океан заради климата. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки