СЗО: Преболедувалите може да се заразят с омикрон


СЗО: Преболедувалите може да се заразят с омикрон
29 Ноември 2021, Понеделник


Повече информация обаче се очаква на по-късен етап

Автор: Десант

По данни на Световната здравна организация (СЗО), при хората, които са прекарали Ковид-19, може би има висок риск от заразяване с новия щам омикрон.

Специалистите обаче се застраховат, че повече информация се очаква на по-късен етап. 

Иначе са потвърдени данните, че използваните досега РСR тестове могат да установят и новата мугация. 

От СЗО отбелязват, че засега вариантът омикрон не е изследван достатъчно добре, така че да се направят изводи дали е по-опасен от делта щама.

Омикрон е засечен през ноември в ЮАР и Ботствана. Учените признават, че тази поредна мутация на коронавируса „предизвиква загриженост". ЕС, Израел и някои други държави вече затвориха границите си и наложиха забрана за пътуване в африканските страни. 

Силна отпадналост и главоболие са първите признаци на заразяване с новия щам, съобщи председателката на Медицинската асоциация на ЮАР Анжелика Кутзе, която има лекарска практика в Претория. Температурата при заразяване с омикрон рядко се повишава, рядко има болки в гърлото, а нивото на кислород в кръвта не пада. Нито един неин пациент не е бил хоспитализиран.

Междувременно, проф. Адам Фин - член на независимия Съвместен комитет по ваксинация и имунизация, който консултира британското правителство, е категоричен, че постъпващите от ЮАР данни сочат, че случаите на този щам не са „особено сериозни“. 

Той допълва, че при омикрон не се наблюдава загуба на обоняние и вкус. Освен уморяемост, пациентите могат да изпитат и учестено сърцебиене. Но все пак е твърде рано да се твърди уверено какви са особените симптоми на протичането на болестта при заразяването с новия южноафрикански щам.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки