Под най-високия връх на Странджа по крайбрежието на Черно море заслонът „Блей баирите“ предлага пищна панорама


Под най-високия връх на Странджа по крайбрежието на Черно море заслонът „Блей баирите“ предлага пищна панорама
Снимки: Авторът
29 Ноември 2021, Понеделник


Голямата Папия е всъщност кратер на заспал преди 80 милиона години вулкан

Автор: Диана Славчева

Най-високият връх по западното крайбрежие на Черно море е Голяма Папия (502 м н. в. ). Той представлява кратер на вулкан, „заспал“ преди 80 милиона години. Огромни скали, изхвърлени от него, когато е бил действащ, са пръснати навсякъде в околността и стигат чак до брега край Ахтопол.

На върха археолозите са установили наличието на късноантична тракийска крепост и тракийско светилище.

Любителите на прекрасната странджанска природа могат почти да изкачат първенеца - почти, защото той попада във военна зона и достъпът до него е забранен. Иначе е там е монтиран ретланслатор, от който се излъчват различни радиостанции и телевизии - Power FM, БГ Радио, Bulgaria ON AIR, Авторадио, Дарик радио, както и програмите на БНР и националните телевизии.

Макар че до самия връх не може да стигнете, има екопътека до намиращия се на 327 метра надморска височина заслон, наречен „Блей баирите“. Името му подсказва, че от него се разкрива вдъхновяваща гледка към надиплените като вълни полегати хълмове на Странджа.  

Достъпът до него е много лесен и е достъпен дори за пишман туристи и малки деца. Пътеката минава през широк чакълиран път през гората, по който може да се движат спокойно по-високопроходими автомобили, но не си струва да се ходи с кола. По-добре е да се измине пеша - има какво да се види.



Това са прекрасните проредени дъбови гори, гарнирани тук-там с буки и вечнозелени храсти и с пръснати сред тях огромни скални късове, тапицирани със свежи мъхове, полегнали върху килими от източен лопух - рядък вид, който е включен в Червената книга на България.  

Екопътеката започва от заслон „Калинча“, намиращ се почти на средата на пътя Царево - Бродилово. Край него има обособен малък паркинг, където може да оставите автомобила си. Преходът до „Брей баирите“, който започва вляво от там, отнема 15 – 20 минути с нормален ход. Разстоянието е 1,200 км. 

Нанагорнището, по което се тръгва, е полегато и не изисква усилия за преодоляването му. Стига се до табела, а самият заслон е на петдесетина метра вдясно от нея през гората.





Там ви очаква просторен навес, с огнище и чешма до него с бистра планинска вода - прекласно място за пикник сред природата и с прекрасна гледка към странджанския ландшафт.



Малко преди да се стигне до „Блей баирите“ има още една пътечка през гората, която извежда до друго „погледало“ върху една скала, откъдето също може да се съзерцава необятния релеф на пограничната планина. Но мястото не е обозначено и е въпрос на пионерки дух да бъде открито.

Маршрутът към връх Папия е малко популярен дори и за жителите на региона, но си струва да бъде извървян - защото зарежда с огромна енергия и необятно спокойствие...


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки