Пандемията от ковид е увеличила двойно пластмасовите отпадъци


Пандемията от ковид е увеличила двойно пластмасовите отпадъци
Снимка: shutterstock.com
15 Ноември 2021, Понеделник


Предпазните маски и ръкавици могат да се разпаднат на микропластмаса и нанопластмаса


Средствата за индивидуална защита като предпазни маски и ръкавици зоказаха всвоята ефективност в борбата с коронавируса. Но в същото време безотговорното им изхвърляне след употреба увеличи катастрофално замърсяването с полимерни отпадъци на мочвата и водната среда. 

През 2020 г. се прогнозираше, че 1,56 милиарда маски (или 5,66 милиона тона пластмаса) ще се окажат в морето. 

Според данни, публикувани в списание „Nature Reviews Earth & Environment“, през 2019 г. в света се е образувал около 400 милиона тона пластмасов боклук. Но още в течение на първите 7 месеца от пандемията от Ковид-19 (декември 2019 — юни 2020 г.) прогнозираният му обем надхвърли 530 милиона тона. Т.е. общото количество пластмасови отпадъци за 2020 г. като минимум е двойно повече от предходната 2019 г.

Такива предмети като предпазните маски могат да се разпаднат на микропластмаса (> 100 нм и 5 мм) и нанопластмаса (100 нм). Микрочастиците се натрупват в организма на морските, пресноводни и земни животни и в растенията. те се пренасят в атмосферата във вид на „пластмасов дъжд“ или „смог“, което застрахава безопасността на човешката храна, питейна вода и въздуха. 

Освен това, микро- и нанопластмасата може да пренася инфекции и вредни замърсявания, оказвайки пряко негативно въздействие върху биоразнообразието. 

Замърсяването с пластмаса е един от основните фактори за промяната на кримата. Установено е, че при производството, транспортирането и преработката на полимерите се отделят огромни обеми от парникови газове. 

Според изследванията, епидемията от коронавирус задълбочава замърсяването на планетата с пластмаса. Учените подчертават необходимостта от революционни методи за управление на отпадъците и призовават към сътрудничество между правителствата, научните специалисти и промишлените компании. 

Биоразградимата пластмаса е една от потенциалните технологии на бъдещето, но преди да получи широко разпространение, е необходима съвместна работа, изтъкват експертите.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки