Ще реставрират паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен


Ще реставрират паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен
Снимка: Пламен Михайлов/ Община Шумен
12 Ноември 2021, Петък


С 3D мапинг, архивни снимки и видеа на 26 ноември предстои да се отбележат 40 години от откриването на мемориалния комплекс

Автор: Десант

Паметникът „Създатели на българската държава“, извисяващ се на върха на Илчов баир, ще бъде реставриран. За целта на Община Шумен са отпуснати от Министерството на културата близо 50 000 лева за идеен проект.

На 26 ноември предстои да се отбележат 40 години от откриването на мемориалния комплекс. Заради усложнената епидемична обстановка празничните прояви ще бъдат ограничени и само на открито.

От 17 ч. във вътрешността на паметника, под мозайката триптих, НД „Традиция“ ще представи спектакъла „Създатели на българската държава“. Гости на честването ще бъдат участници в изграждането на монумента, на които  ще бъдат връчени плакети с изображение на паметника.

В 17,40 ч. ще започнат светлинно и лазерно шоу, които са специално подготвени за годишнината. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани на най-високото странично бетонно тяло архивни видеа и кадри с дрон, които проследяват изграждането на мемориала. Програмата ще завърши с празнични илюминации.

За консервацията и реставрацията на „Създатели на българската държава“ са отпуснати 49 600 лева от програмата „Опазване на недвижимото културно наследство“.  Паметникът е включен в списъка на одобрените обекти за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности през 2021 г.

Шуменската община кандидатства за 128 000 лв., но поради изчерпване на финансовия ресурс културното ведомство отпусна 49 600 лева. Това наложи проектът да бъде преработен и да се промени етапността в проектирането.

С отпуснатите средства най-напред ще се извършат предпроектно проучване, архитектурно заснемане и анализ на техническото състояние, както и фото и геодезическо заснемане. След това ще бъде направено обследване и ще бъде изготвено експертно становище с доклад за прилагане на система от мерки за конструктивно укрепване.

Ще бъдат извършени също първоначални технологични, ландшафтни, ел. и ВиК обследвания, на базата на които ще бъде изготвено комплексно задание за технически проект за консервация и реставрация на Мемориалния комплекс. 

Община Шумен ще кандидатства за отпускане на допълнителни средства за  втората фаза на техническия проект, в която се предвижда монументът да бъде конструктивно обследван по европейските стандарти за проектиране (ISO).

Ще бъдат предписани дългосрочни мерки по опазване и регулярен експлоатационен мониторинг, който да осигури дългосрочна устойчивост на обекта. Тогава ще бъде изработен и цялостен проект за реставрация и консервация на паметника, както и архитектурен проект за целия обхват на комплекса „Създатели на българската държава“. Той включва благоустрояване на прилежащите площи, на информационния център и заведението на „чупката“. 

От средата на миналата година паметникът е със статут на обект от национално значение, което даде възможност на администрацията да кандидатства за средства от национални или европейски програми, за да поддържа и прави ремонти на територията, определена като защитено недвижимо културно наследство.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки