Гълъб войвода прониква в султанските покои, за да остави Мемоар за създаване на дуалистична монархия


Гълъб войвода прониква в султанските покои, за да остави Мемоар за създаване на дуалистична монархия
09 Ноември 2021, Вторник


Легендарният деец на българското национално-освободително движение с прякор Моряка вероятно е първият българин, обиколил света

Автор: Атанас Коев

На 8 ноември се навършиха 100 години от смъртта на Гълъб войвода – виден деец на българското национално-освободително движение от периода на нашето Възраждане.

Бъдещият бунтар, чието истинско име е Христо Донов Сариев, започва земния си път през 1838 г. в Калофер. Вече 20-годишен, през 1858 г. заминава за Цариград, за да търси препитание и работа.

В турската столица случайно попада на капитана на френски презокеански параход, отбил се в града, за да попълни екипажа си с моряци. Първоначално младежът е взет на работа на кораба като бюфетчик. Той плава до Индия и Китай, като стига чак до Хаити, където има редица премеждия с местното население, според спомените му.

На френския параход Христо Сариев постепенно се издига, ставайки първо старши матрос, а след това и боцман. При едно от пътуванията си до САЩ остава за известно време там, работейки на малко корабче, превозващо туристи край Филаделфия.

Впоследствие отново се връща на кораба си и вероятно е първият българин, обиколил света. По тази причина сънародниците му в Цариград започват почтително да го наричат „Моряка“.

В средата на 60-те години на XIX век калоферският бунтар постъпва на кораб, извършващ плавания по река Дунав и Черно море. При едно от спиранията на парахода в румънското пристанище Браила той се среща с д-р Христо Стамболски, член на Тайния централен български комитет (ТЦБК), който го привлича за дейността на комитета.

Наскоро след това Христо Сариев сатава куриер на бунтарите, като пренася революционна литература от Влашко до Цариград, откъдено тя се разпространява по българските земи.

През 1867 г. на Моряка е възложено да се промъкне в султанските покои и да внесе Мемоар, изготвен от ТЦБК, в който на султана се предлага да се създаде дуалистична турско-българска монархия, в която българите да имат автономия и да разполагат със свои правителство, парламент и войска.

Според хора, близки до комитета, Сариев успява да проникне в двореца и да остави в кабинета на султана тайното писмо, след което се измъква незабелязано от охраната. Заради тази негова смела постъпка той получава другото си популярно прозвище – Гълъб войвода.

В края на 1869 г. турските власти успяват да влязат в дирите на калоферския бунтар и го арестуват. След като е подложен на жестоки мъчения и изтезания, той е хвърлен в цариградската тъмница, където лежи в продължение на пет години. Впоследствие е изпратен на заточение в Диарбекир.

Когато приключва Руско-турската война от 1877-1878 г. и България получава своята свобода, Гълъб войвода е освободен от заточение и се завръща в младото Княжество.

Първоначално той е избран за кмет на град Орхание (дн. Ботевград), но след това изоставя политиката и отново става моряк. През 1902 г. постъпва като огняр на един от най-големите ни параходи „Борис“, където работи в продължение на дълги години.

Христо Сариев умира на 8 ноември 1921 г. на 83-годишна възраст. Той остава във възрожденската ни история като българина, проникнал незабелязано в двореца на турския султан и оставил „Мемоара“ на ТЦБК за създаване на дуалистична монархия.


В категории: История , Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Сариев
25.02.2022 05:51:43
0
0
Това е пра дядо ми
1
SUSAN BENSON
10.11.2021 16:03:18
0
0
Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
* Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
* Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
* Просто онлайн приложение.
* Персонализирано ръководство и опит.
* Без скрити такси

Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки