Парче от плата, с който бе опакована Триумфалната арка в Париж, влезе в експозицията на русенския музей


Парче от плата, с който бе опакована Триумфалната арка в Париж, влезе в експозицията на русенския музей
03 Ноември 2021, Сряда


Временната арт инсталация по идея на Кристо можеше да се види за 16 дни от 18 септември до 5 октомври тази година

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Русе се сдоби с част от плата, който беше използван за опаковането на Триумфалната арка в Париж като част от проекта „Триумфалната арка. Опакована“.



Покриването на знаковия исторически обект се случи по проект на художниците Кристо и Жан-Клод. Христо Явашев - Кристо, роден в България, емигрира във френската столица през 1958 г. и отсяда близо до Триумфалната арка. В Париж той среща бъдещата си съпруга Жан-Клод.

Първоначалната идея за опаковането на Триумфалната арка на Кристо и Жан-Клод датира от 1961 г.
През 1962 г. е създаден фотомонтаж на опаковането, но така и не осъществява идеята.

Жан-Клод почина през 2009 г., но Кристо почти доживя да види арт проекта си реализиран. Той почина през май 2020 г. в Ню Йорк на 84 години.

Опаковането на арката от времето на Наполеон с 25 хил. кв. м стана с рециклируем сребристо-синкав полипропиленов плат, опасан с 3000 метра червено въже, струва 14 млн. евро, а в работата по проекта взеха участие около 1000 души.

Временната арт инсталация можеше да се види за 16 дни от 18 септември до 5 октомври тази година, след което паметникът отново беше оголен за възпоменателните церемонии за Деня на примирието през ноември.

Арт проектът е създаден в сътрудничество с Центъра за национални паметници – държавната агенция, отговаряща за музеите във Франция, и в координация с властите в Париж, финансиран е единствено с приходите от продажби на изкуството на Кристо.

Парчето плат, което се съхранява в музея, е донесено от Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“. Той е посетил и видял на живо опакованата арка и е решил да пренесе частица от изживяването, като донесе и дари на музея парчето плат с размери 7/7 см.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки