Ретро: Преди век изнасяме в Египет дрянови пръчки и тиквено семе


Ретро: Преди век изнасяме в Египет дрянови пръчки и тиквено семе
02 Ноември 2021, Вторник


През януари 1931 г. Българо-египетската търговска камара урежда до страната на пирамидите екскурзия с луксозен параход за нашенски търговци, индустриалци, земеделци и туристи

Автор: Диана Славчева

През януари 1931 г. Българо-египетската търговска камара, чиято централа се е намирала на столичната улица „Ивайло“ 20, урежда екскурзия до страната на пирамидите за нашенски търговци, индустриалци, земеделци, туристи и всички желаещи да се запознаят с културния и стопански живот на африканската държава. 

Пътуването било с удобен и луксозен параход, съобщава преди 90 години в. „Казанлъшка искра“ в своя брой 177. 



Газетата описва тази „най-стара държава на Земята“ като страна, в която никога не вали сняг и „когато у нас е зима и студ, там зрее новото зърно и множество чужденци отиват на курорт за поправка на здравето си". 

Освен това, във вестникарската дописка се изтъква, че Кайро и Александрия са големи „консомативни центрове“.

Любопитно е с днешна дата да разберем какви български стоки са намирали по онова време добър пазар в тогавашните „консомативни центрове“ на Египет. От публикацията в „Казанлъшка искра“ става ясно, че това са били: текстилни произведения, брашно, тютюн, дрянови пръчки, тиквено семе, дърва, въглища, добитък, кашкавал, сух боб, килими и пр.

С днешна дата статистиката сочи, че износът на България към тази африканска страна през 2020 г. е бил на стойност 233 милиона лева, а тази година се е увеличил на 329 милиона лева. Експортът ни обаче няма нищо общо с това, което се е изнасяло към Египет преди близо век и сега се състои предимно от нефтени масла, рафинирана мед, пшеница и смес от пшеница и ръж, арматурни артикули, ламарини и др.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки