Патриархът с поздрав за Деня на будителите


Патриархът с поздрав за Деня на будителите
Снимка: Българска патриаршия
01 Ноември 2021, Понеделник


И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, изтъква Негово Светейшество Неофит

Автор: Десант

„Празникът, който тържествено отбелязваме в този ден, е особено скъп за паметта ни като православен народ. Празник на неугасимия православен български дух, който е даруваното ни от Бога и съхранявано от нашите предци достояние, гарант и залог за пребъдването ни през вековете“.

Така започва обръщението на българския патриарх Неофит за Деня на народните будители, публикувано в сайта на Българската патриаршия. Ето какво още казва главата на Българската православна църква по повод празника:

„Днес ние справедливо отдаваме почитта си на всички носители на този дух, на всички онези, които с живота и с делата си са отдавали своя дял в хилядолетната наша борба за устояване и пребъдване като народ със собствено духовно и културно лице, сред цялото многообразие на света, в който живеем.

Честването на народните будители е тясно свързано с Православната ни църква и в това има дълбок смисъл и символно значение, тъй като изграждането на съвременния ни облик започва с Покръстването ни в далечното девето столетие, за да продължи през вековете, надграждайки върху положената някога духовна основа.

Всепризнат факт е, че съхраняването си като народ, особено в години и столетия на тежки изпитания, дължим на нашата православна вяра и на светата ни Църква, която винаги е била грижовна майка и кърмилница на своите духовни чеда, възпитавайки в тях беззаветна любов към Бога и нашето земно отечество, пренасяйки през вековете българската духовност и книжовност, традиции и култура.

Всепризнато е още, че в ново време, в дългите и тягостни векове на двойно поробване – духовно и политическо, нашето славно Възраждане започва с делото на един монах, преподобния Паисий, за да продължи в трудовете на най-просветлените наши духовници и книжовници, чеда на светата Църква и на православния ни народ.

Делото на нашите будители продължава и днес. И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни предшественици.

Нека ценим техния всеотдаен труд, да го уважаваме и да им съдействаме според силите и възможностите си, тъй като те работят не за себе си, а за всички нас – за да ни има като народ, за да я има България“.


В категории: Новини , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки