Покровителят на бесарабските българи ген. Иван Инзов настанил Пушкин в дома си


Покровителят на бесарабските българи ген. Иван Инзов настанил Пушкин в дома си
29 Октомври 2021, Петък


Асоциацията на българите по света дарява на сънародниците ни в Тараклия паметник на видния руски офицер

Автор: Дина Харизанова

Асоциацията на българите по света дарява на сънародниците ни в Тараклия, Молдова, паметник на генерал Иван Инзов (1768-1845 г.), съобщава БТА, цитирайки председателят на организацията Младен Станев.

Мемориалът е дело на младия автор Надежда Антова, преподавател в Националното училище по изкуствата във Варна. Той е изработен от патиниран бронз и ще бъде поставен върху висок 4,7 метра постамент, уточнява Станев. Изработването му е финансирано изцяло от Асоциацията и автора.

Дарът на организацията за сънародниците ни в Молдова е по случай Деня на бесарабските българи, чието честване ще се проведе на 29 и 30 октомври в Тараклия.

Откриването на паметника е планирано за 30 октомври. След това отбелязването ще продължи с етнокултурен фестивал, изложби и концерт на български колективи от Молдова и Украйна.

Генерал Иван Инзов е легендарна личност за бесарабските българи и молдовците. Той е бил попечител на българските преселници в Бесарабия и защитник на техните права.

Произходът на видния руски офицер е неизвестен. Но се знае, че той постъпва в армията през 1785 г. Отличава се в Наполеоновите войни и достига до звание генерал от инфантерията. През 1818 г. оглавява Попечителния комитет за чуждестранните колонисти в Южна Русия и играе важна роля в организирането на българските колонии в Бесарабия.

Особено внимание той отделя на бългаските и гагаузките бежанци, настанили се в руските предели на левия бряг на Долния Дунав с надежда да се защитят от турците, успявайки да им издейства статут на колонисти, наравно с немските преселенци. През 1821 г. той основава за българските бежанци  Болград.

През годините на своята служба Инзов се проявява като справедлив, макар и строг началник и безкористно честен човек. 

Умира на 27 май 1845 г. в Одеса.

Генерал Инзов се ползва с голямо уважение сред българската общност в Бесарабия. След неговата смърт тялото му е пренесено в Болград, където е погребано в специален мавзолей (наречен Мавзолей на Иван Инзов), който днес е изобразен на герба на града.

Малко е известно, че на 21 септември 1820 г., пристигайки в Кишинев, легендарният Александър Пушкин, постъпва на служба именно при Иван Инзов. Той се настанява в дома на генерала, който го храни и му дава назаем пари. 


Къщата на ген. Инзов в Кишинев, където е живял Пушкин

Под покровителството на Инзов поетът е приеман в тамошните дворянски домове. Освен написаните от него в Молдова литературни произведения, слава му носят и дуелите, в които за избягване на трагична развръзка му помага именно Инзов. 

За него Пушкин пише, че бил „много образован и начетен, занимавал се с история, естествени науки,  събирал ръкописи". 

Говори се, че Инзов е бил масон и мистик. Обичал ботаниката. Голямата му библиотека се състояла основно от съчинения на Шилинг, Сведенборг, Бем, както и от ботанически книги. 

Неговото име носи основаното през 1861 г. от български преселници от Бесарабия в Таврия село Инзовка, а през 1938 г. в негова памет ямболското село Ак бунар е преименувано на Генерал Инзово.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Елена Димитрова
01.11.2022 15:25:25
0
0
Чудя се кой е Шилинг?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки