Обсъждаха изграждането на устойчива пътна и железопътна инфраструктура по Коридор VIII


Обсъждаха изграждането на устойчива пътна и железопътна инфраструктура по Коридор VIII
28 Октомври 2021, Четвъртък


Представители на Транспортната общност заявиха своята готовност в подкрепа на усилията за реализацията на проекта

Автор: Десант

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Транспортната общност ще работят заедно за цялостното завършване на Коридор VIII. Това стана ясно на проведена среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и Матей Законшек, директор на Постоянния секретариат на Транспортната общност със Западните Балкани.

„Целта е да дадем тласък на развитието на дейностите, свързани с изграждането на устойчива пътна и железопътна инфраструктура по Коридор VIII“, каза министър Алексиев.

От своя страна, представителите на Транспортната общност заявиха своята готовност в подкрепа на усилията за реализацията на проекта по отношение на финансиране на ниво Европейска комисия.

Министърът посочи, че трасето ще доведе до по-добра транспортна и икономическа свързаност, както и подобряване на ефективността на транспортните услуги.

„На българска територия Коридор VIII преминава по маршрута ГКПП „Гюешево” - Перник - София - Пловдив - Бургас/Варна. Като цяло инфраструктурата е в добро състояние и се изпълняват много проекти за нейното модернизиране“, отбеляза Христо Алексиев.

Коридор VIII е един от десетте паневропейски транспортни коридора. Той свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Интермодален е и включва пристанищата, пътищата, железните пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури – помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.



В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за развитие на Коридор X, както и че разширяването на пилотния проект „Зелените ленти“ ще допринесе за развитието на свързаността на Балканите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки