Полското посолство ще обновява паметника на жертвите на самолетната катастрофа при село Тлачене


Полското посолство ще обновява паметника на жертвите на самолетната катастрофа при село Тлачене
22 Октомври 2021, Петък


В инцидента от 1878 г. загиват Жулиета Шишманова и нейните възпитанички, полският министър на културата,  юношеския отбор по футбол на България и юношеския отбор по баскетбол на Полша

Автор: Десант

Извънредният и пълномощен посланик на Република Полша у нас Негово превъзходителство Мачей Шимански се срещна с директора на РИМ – Враца Георги Ганецовски във връзка с инициативата на полското посолство за обновяване на паметника на жертвите на самолетната катастрофа край врачанското село Тлачене, станала на 16 март 1978 г.

При неизяснени и до днес обстоятелства в този ден се разбива самолет „ТУ-134“ на БГА „Балкан“ с редовен полет по линията София – Варшава. Загиват всичките 73 души на борда: 7 човека екипаж и 66 пасажери – 37 поляци, 27 българи и 2-ма англичани.

Сред жертвите са членове на полска правителствена делегация, водена от тогавашния министър на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми, националният отбор по колоездене на писта на Полша, треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, нейната помощничка Румяна Стефанова, гимнастичките Албена Петрова и Валентина Кирилова, съдийката Севдалина Попова и корепетиторката Снежана Михайлова, както и легендарният футболист на ЦДНА Георги Димитров-Червения – национален състезател, бивш треньор на Черно море (Варна), младежкия национален отбор и помощник-треньор на България на Световното първенство в ГФР през 1974 г.

През 1979 г. със средства на близки и роднини на загиналите и със съдействието на БГА „Балкан” недалече от мястото на катастрофата, край шосето Габаре – Върбица, е изграден гранитен мемориал в памет на жертвите на самолетната катастрофа, който понастоящем е занемарен. При откриването, около него е имало метална ограда и през вратичка, по тротоарни плочки се е стигало до паметника, но сега оградата е изчезнала, както и повечето плочки. А околността е обрасла с храсталаци и тръни...


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Николай
10.09.2022 18:20:36
0
0
Очевидно паметникът е поне малко поддържан, защото тук се вижда, че не е като на снимката в статията.
Галерия : https://gallery.gurgev.com/?p=12784
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки